Na hlavný obsah

Vyčíňanie hurikánu Milton na Floride spôsobilo 50-miliardové škody, tvrdí prezident Biden

Práce po hurikáne sťažovali falošné správy.

Vyčíňanie hurikánu Milton na Floride spôsobilo 50-miliardové škody, tvrdí prezident Biden
Škody po hurikáne Milton na Floride. Foto: TASR/AP

Hurikán Milton spôsobil v americkom štáte Florida škody v odhadovanej výške 50 miliárd dolárov. Uviedol to v piatok (11. 10.) prezident USA Joe Biden, ktorý podľa Bieleho domu navštívi v nedeľu postihnutú oblasť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

„Odborníci odhadujú, že spôsobil škody za asi 50 miliárd,“ povedal Biden novinárom po brífingu o následkoch hurikánu v Bielom dome.

Milton sa prehnal Floridou vo štvrtok (10. 10.), necelé dva týždne po hurikáne Helene, a napáchal tam vážne škody. Podľa televízií CBS a CNN si vyžiadal najmenej 16 obetí na životoch. Floridský guvernér Ron DeSantis hovoril o viac ako 1 600 zachránených osobách.
Bez elektriny bolo v piatok stále vyše 2,3 milióna domácností.

V plnom prúde bolo pátranie po ďalších obetiach a odstraňovanie následkov. Úrady obyvateľov naďalej varovali pred hrozbami, napríklad strhnutým elektrickým vedením ležiacim vo vode.

Práce po hurikáne medzitým sťažovali falošné správy. Demokrat Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová obvinili republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, že ich cielene šíri, aby získal politické výhody. Vo voľbách šéfa Bieleho domu 5. novembra sa stretnú Harrisová a Trump, prieskumy naznačujú tesný súboj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet