Na hlavný obsah

Vyšetrovanie incidentu, pri ktorom sa takmer zrazili dva vlaky, pokračuje. Železnice pripravujú opatrenia

Vlaky od zrážky delilo niekoľko metrov.

Vyšetrovanie incidentu, pri ktorom sa takmer zrazili dva vlaky, pokračuje. Železnice pripravujú opatrenia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Polícia pokračuje vo vyšetrovaní incidentu, pri ktorom sa pri Lučenci takmer zrazili dva rýchliky. Od tragédie ich delilo pár desiatok metrov. Napokon sa nikomu nič nestalo. Železnice tvrdia, že robia opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Jeden rýchlik išiel smerom od Zvolena, druhý od Lučenca. V hrozivo vyzerajúcej situácii pri obci Podrečany zastali iba 70 metrov od seba. „Rušňovodiči železničnej spoločnosti Slovensko vďaka rýchlej reakcii zabránili vzniku akýchkoľvek ďalších následkov,“ povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

Ako pokračuje vyšetrovanie incidentu, keď sa takmer zrazili dva vlaky, zisťoval v Správach redaktor STVR Radovan Kondrlík:

„Bolo zistené, že z dôvodu nesprávne nastavenej vlakovej cesty sa v jednej koľaji nachádzajú dve jazdné súpravy. V čase udalosti cestovalo vo vlakoch 70 cestujúcich pričom ku zraneniu osôb nedošlo,“ informovala hovorkyňa banskobystrickej krajskej polácie Mária Faltániová.

„U rušňovodičov obidvoch vlakov bola vykonaná dychová skúška na prítomnosť alkoholu s negatívnym výsledkom,“ dodala.

Incident pripomenul tragickú zrážku vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch v lete tohto roku, pri ktorej zahynulo sedem ľudí. „Po nehode v Nových Zámkoch sme skontrolovali funkčnosť viacerých zabezpečovacích zariadení. Predbežne sme identifikovali porušenia predpisov, ktoré viedli k nehode,“ ozrejmili v písomnom stanovisku Železnice SR.

„Všetkých zamestnancov železníc sme na ne upozornili, aby vedeli, kde majú zamerať pozornosť. Pravidelne ich školíme na mimoriadne udalosti,“ dodali.

Železnice tiež plánujú upraviť všetky existujúce zariadenia pri priecestiach a nové nainštalovať tak, aby nedochádzalo dopravným nehodám.

„Môže dôjsť k zlyhaniu aj na nekvalitnej trati a môže dôjsť k zlyhaniu na úplne modernej trati. Modernizáciou a zvyšovaním bezpečnosti tratí sa zmenšuje počet nehôd,“ skonštatoval riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny