Na hlavný obsah

Vysoké Tatry čaká zimná uzávera: Výstupy na štíty lákajú posledných turistov

Na poľskej strane Tatier uzáveru nemajú.

Vysoké Tatry čaká zimná uzávera: Výstupy na štíty lákajú posledných turistov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Začal sa posledný víkend pred zimnou sezónnou uzáverou vysokohorského prostredia v Tatranskom Národnom parku. Množstvo ľudí v piatok (25. 10.) využilo dokonalé počasie na vysokohorskú turistiku. Nadšenci si nenechali ujsť výstup na Predné Solisko.

Vo Vysokých Tatrách vedie turistický chodník na deväť štítov a ďalšie značkované trasy prechádzajú cez vysokohorské sedlá. Turisti majú ešte posledný týždeň, aby si užili výhľady z vrcholov. Aj v piatok to mnohí využili.

Chodníky na štíty a do vysokohorských sediel na zimu a jar už čoskoro zatvárajú preto, že je to bezpečnejšie pre ľudí a chránia tým svištie kolónie a čriedy kamzíkov.

“Akonáhle do jeho prostredia vstupuje človek, uberá mu z jeho životného prostredia a pri zníženom prijme potravy ho môže každý pohyb navyše stáť život,“ ozrejmil odborný referent Správy TANAP-u Slavomír Juraško.

Jediný vrchol vo Vysokých Tatrách, ktorý môžete navštíviť aj v zime, je Predné Solisko.

“Rozhodli som sa, že aspoň toto jedno miesto ponecháme. Je to krátky výstup, dá sa absolvovať bezpečne a človek tam nevstupuje hlbšie do vysokohorského prírodného prostredia,“ uviedla hovorkyňa Správy TANAP-u Nina Obžutová.

Zimnej uzávere horského prostredia v Tatranskom Národnom parku sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Na poľskej strane Tatier uzáveru nemajú, u nás pokračuje s menšími obmenami aj po prijatí nového návštevného poriadku.

Vysokohorské prostredie pre turistov uzavrú 1. novembra na sedem nasledujúcich mesiacov. Podľa nového návštevného poriadku bude neprístupný aj obľúbený prechod cez sedlo pod Ostrvou. Všetky zmeny nájdu návštevníci na webe Správy TANAPu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny