Na hlavný obsah

Vznik novej verzie štátnej hymny je normálny, myslí si hudobný redaktor. Poslanci krok rezortu kultúry spochybňujú

Juraj Čurný verí, že je na čase pozrieť sa na hymnu novou optikou.

Vznik novej verzie štátnej hymny je normálny, myslí si hudobný redaktor. Poslanci krok rezortu kultúry spochybňujú
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Dano Veselský

Slovenská hymna dostane novú podobu. Ministerstvo kultúry podporilo projekt skladateľa a dirigenta Oskara Rózsu. Vytvorili ju v spolupráci so Slovenskou filharmóniou, Bratislavským chlapčenským zborom a Detským zborom Slovenského rozhlasu.

Šéfka rezortu hovorí, že médiá témou rozpútali vojnu. O správnosti kroku však nie sú presvedčení viacerí ministri. Podobne ako opozícia tvrdia, že krajina má iné problémy. Podľa hudobného redaktora a publicistu krok nie je nezvyčajný.

Reakcie na vznik novej verzie štátnej hymny priniesla v relácii Rádiožurnál redaktorka Slovenského rozhlasu Nina Alžbetkinová:

Nápad nahrať novú verziu štátnej hymny vznikol v roku 2011. Hudobník Oskar Rózsa tvrdí, že už vtedy kontaktoval ministerstvo kultúry a prezentoval im svoju víziu. Projektu sa chytilo až súčasné vedenie.

„Som veľmi spokojný s doposiaľ nahratým materiálom. Keďže ide o veľmi delikátnu vec, osobne si myslím, že štátny symbol stojí nad všetkými politickými hrami, ak si dovolím byť striedmy v informáciách,“ vyjadril sa Rózsa.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) sa vyjadrila iba na sociálnej sieti. Napísala, že médiá témou rozpútavajú vojnu. „Státisíce eur, ktoré išli na Pride, ich netrápili. Rovnako ani to, koľko stal daňového poplatníka divný druh tanca v podaní svetoznámej tanečnice. Ale vynaložiť čo i len euro na pronárodnú vec sa asi na Slovensku nesmie,“ reagovala.

Hudobný redaktor je „za“

Ministri, najmä zo strany Hlas-SD, o kroku nie sú presvedčení. „Nechcem to dehonestovať, ja si ju rád vypočujem. Hymna je naša hrdosť a dôležitosť, ale možno, že nie je v súčasnosti najväčší problém obyvateľov Slovenskej republiky zmeniť hymnu,“ povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Zora Jaurová z Progresívneho Slovenska hovorí, že debata o štátnej hymne je legitímna, ale malo by to vychádzať z celospoločenskej diskusie a nie z nápadu ministerstva kultúry.

„Všetky verejné inštitúcie sú v kríze vďaka krokom pani ministerky. V tomto čase zaoberať sa novou verziou štátnej hymny mi pripadá, ako keď na Titanicu hral orchester do toho, ako sa loď potápala,“ uviedla Jaurová (PS).

Hudobný redaktor a publicista Juraj Čurný vysvetľuje, že súčasná podoba vznikla v decembri 1992. Ide o úpravu piesne Kopala studienku s textom Janka Matušku. Upravil ju Ladislav Burlas a neskôr vznikli aj rôzne iné verzie. Hovorí, že verziu zhodnotí až po dokončení.

„Len samotný fakt, že vzniká nová verzia štátnej hymny, je u mňa absolútne normálna. Nepovažujem to za niečo, čo by sa vymykalo z rámca akýchkoľvek záležitostí,“ podotkol Čurný. Dodáva, že 30 rokov je dostatočná doba na to, aby sme sa na hymnu pozreli novou optikou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál