Na hlavný obsah

Za posledné štyri roky máme najnižšie ceny pohonných látok. Od nového roka to môže byť inak

Odborníci upozorňujú na zvyšovanie cien pohonných látok.

Za posledné štyri roky máme najnižšie ceny pohonných látok. Od nového roka to môže byť inak
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ceny pohonných látok sú najnižšie od roku 2020. Do konca roka by sa to výrazne meniť nemalo. Od januára však môže byť situácia iná. Vyššie náklady, napríklad aj zvýšená daň z 20 na 23 percent, sa môžu na cenách palív výrazne prejaviť.

Aktuálne sa ropa na trhoch predáva za 74 dolárov (68 eur) za barel. Ešte nedávno pritom barel stál 80 dolárov (74 eur). To sa prejavuje aj na cenách palív. Benzín tankujeme za 1,50 eur, naftu za 1,40 eur.

Ako sa konsolidácia odrazí na cenách pohonných hmôt, zisťovala v Správach redaktorka Andrea Škutová:

„V aktuálnych cenách je už premietnuté zníženie cien, ku ktorému došlo v priebehu leta. Ceny benzínu aj nafty kontinuálne zlacňovali,“ informoval analytik z energie-portal.sk Radovan Potočár.

„Napätie na blízkom východe zatiaľ neeskalovalo, ale naďalej ostáva prítomné. Taktiež vidíme, že spomalenie ekonomického oživenia spôsobuje nižší tlak na dopyt a teda aj nižší tlak na cenu pohonných látok,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Do konca tohto roka by mohli ostať ceny palív stabilné. ,,Pokiaľ by nastala situácia typu nejakej veľkej vojny v regióne blízkeho východu, tak v takom prípade by ropa šla výrazne nahor. V takom prípade by sme sa dočkali i citeľnejšieho zdraženia pohonných látok na Slovensku, ale to sa zatiaľ nezdá ako základný scenár,“ zhodnotil hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Odvody sa prenesú do cien

Ceny by mali byť vyššie začiatkom budúceho roka, keď sa zvýši DPH na 23 percent. „Oktánový benzín 95 sa predáva v súčasnosti s priemernou cenou okolo 70 centov za liter. Toto je samotný benzín,“ ozrejmil Potočár.

„Všetko ostatné, čo sa k cene nabaľuje, sú dane najväčšou položkou. V daňovej záťaži je spotrebná daň, to je viac ako 50 centov na liter. A k tomu všetkému ešte treba prirátať daň z pridanej hodnoty,“ dodal.

„Vyššie zdanenie alebo odvody pre rafinérie sa v nejakom v nejakom objeme prenesú aj do cien pohonných látok,“ upozornil Kočiš.

V prípade, že by v budúcom roku výraznejšie zdražela aj ropa, ceny palív by sa podľa analytikov mohli pohybovať okolo dvoch eur za liter.

„Najmä pri ťahoch, povedzme diaľničných alebo v čerpacích staniciach v mestách, ako je Bratislava či Košice. Čerpadlári sa budú snažiť využiť situáciu a navýšiť si cenu aj výraznejšie a zdôvodňovať to daňou z pridanej hodnoty,“ skonštatoval Kovanda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika