Na hlavný obsah

Zdravotnú sestru v Rusku odsúdili na roky väzenia. Kritizovala masaker v ukrajinskej Buči

Ženu zatkli už v apríli, od kedy bola v domácom väzení.

Zdravotnú sestru v Rusku odsúdili na roky väzenia. Kritizovala masaker v ukrajinskej Buči
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský súd vo štvrtok (3. 10.) odsúdil zdravotnú sestru Olgu Menšichovú na osem rokov v trestaneckej kolónii. Na sociálnych sieťach kritizovala agresiu Moskvy na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Menšichová pred súdom trvala na nevine. Povedala, že jej je ľúto zranených ruských vojakov, ktorých previezli do Pirogovovho národného lekárskeho a chirurgického centra v Moskve. Pracovala tam ako anesteziologická zdravotná sestra.

„Keď okolo prechádza mladý muž, viete, čo žena cíti? Súcit, nie nenávisť, z ktorej som obžalovaná,“ povedala na súde podľa nezávislého webu Mediazona. „Bolo mi ich naozaj ľúto,“ dodala.

„Chcete mi dať podobný trest ako za vraždu, ale ja som bojovala o vaše zdravie. Liečila som toľko prokurátorov a sudcov z celej Moskvy,“ obrátila sa na prokurátora, ktorý ju obžaloval.

Okresný súd Dorogomilovskij v Moskve uznal Olgu Menšichovú za vinnú zo šírenia „falzifikátov“ o ruskej armáde, pretože uverejnila príspevky „motivované politickou nenávisťou“. Zdravotná sestra kritizovala ruský útok na ukrajinské mesto Vinnycja z roku 2022 a mučenie a zabíjanie civilistov na kyjevskom predmestí Buča.

Zatkli ju v apríli a potom zostala v domácom väzení, v septembri ju vzali do vyšetrovacej väzby. Moskva krátko po invázii na Ukrajinu z februára 2022 zákonom zakázala kritiku svojej armády a využíva to na umlčanie nesúhlasu verejnosti. Súdy odvtedy väzením alebo pokutami potrestali za porušenie zákazu už tisíce ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet