Na hlavný obsah

Slovenská sieť proti chudobe odovzdala novinárske ceny. Medzi výhercami je aj relácia STVR Reportéri

Do súťaže sa prihlásilo viac ako 50 príspevkov.

Slovenská sieť proti chudobe odovzdala novinárske ceny. Medzi výhercami je aj relácia STVR Reportéri
Na snímke výhercovia cien. Foto: STVR

Združenie Slovenská sieť proti chudobe ocenilo novinárov, ktorí sa venujú témam spojeným s chudobou. Cenu „S úctou k ľuďom – Cena za ohľaduplnú publicistiku o chudobe“ udelili prvýkrát. Prihlásilo sa viac ako 50 príspevkov, pričom v kategórii televízia dominovali príspevky redakcie Reportérov Slovenskej televízie.

V kategórii televízia obsadili príspevky Reportérov Slovenskej televízie prvé tri miesta. „Ja sa nesmierne z toho teším a každé takéto ocenenie si veľmi vážim. My sa naozaj snažíme robiť prácu čo najlepšie ako vieme. Ak nám odborná a nezávislá porota povie, že je naozaj dobrá, tak nie je čo k tomu dodať,“ povedala šéfdramaturgička odboru aktuálnej publicistiky STVR Andrea Fajnorová.

V ocenených príspevkoch sa Reportéri venovali téme chudoby a spoločenského nezáujmu o sociálne slabších. „Kolega, jeden predrečník, tu hovoril o tom, že je jeho šťastím, že je tam, kde je. Ja si myslím, že v tomto štáte by nemalo byť vyhnutím sa chudobe alebo padnutie do chudoby vecou šťastia,“ poznamenal redaktor relácie Reportéri Ivan Brada.

„Ja by som chcel iba ilustrovať svoje vystúpenie citátom matky Terezy. Matka Tereza povedala: problémom tohto sveta nie je problém nasýtiť chudobných, problémom je nasýtiť bohatých,“ uviedol redaktor relácie Reportéri Juraj Mravec.

Cene S úctou k ľudom sa venoval v relácii Správy redaktor STVR Erik Adamson:

Víťazkou Klaudia Suchomel Guzová

Víťazom televíznej kategórie sa stala redaktorka Reportérov Klaudia Suchomel Guzová. Jej reportáž opisuje nezodpovednosť inštitúcií, ktoré spôsobili živorenie a smrť človeka.

„Je to moja prvá novinárska cena. Mám veľkú radosť z toho, ako sa rozhodla porota. Navyše najmä preto, alebo aj preto, že pokiaľ viem, porota bola zložená z ľudí, ktorí s chudobou majú priamu skúsenosť. Takže si veľmi vážim, že príspevky, ktoré sa nám podarili urobiť, nejakým spôsobom rezonovali,“ vyjadrila sa Suchomel Guzová.

Anka Galovičová zo Slovenskej siete proti chudobe nabáda aj mladých a začínajúcich novinárov, aby sa nebáli témy chudoby a približovali život najslabších.

„Riešenie chudoby, to nie je len záležitosť krátkodobá, ale dlhodobá. A keď už mladí novinári sa naučia empatii a súcitu a vízii, že sme jedna rodina, tak potom sa skôr chudoba odstráni,“ zhodnotila Galovičová.

Ďalšia relácia Slovenskej televízie Občan za dverami získala čestné uznanie za dlhodobú prácu o témach chudoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko