Na hlavný obsah

Zelenskyj odmietol návštevu šéfa OSN: Dôvodom je jeho stretnutie s V. Putinom v Rusku

Kyjev stretnutie Putina a Guterresa kritizoval.

Zelenskyj odmietol návštevu šéfa OSN: Dôvodom je jeho stretnutie s V. Putinom v Rusku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol prijať generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v Kyjeve. Dôvodom je, že tento týždeň navštívil Rusko. Stretol sa tam s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Guterresovu návštevu Ruska označil za zneváženie medzinárodného práva.

Guterres si vo štvrtok v ruskej Kazani na summite rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS s Putinom potriasol rukou a vyzval ho k mieru na Ukrajine, proti ktorej Rusko už tretím rokom vedie útočnú vojnu.

„Po Kazani chcel (Guterres) pricestovať na Ukrajinu. Prezident (Zelenskyj) však jeho návštevu nepotvrdil,“ povedal AFP zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Guterres sa s Putinom zišiel na bilaterálnej schôdzke, kde mu podľa svojho hovorcu oznámil, že ruská invázia na Ukrajinu porušuje medzinárodné právo. Za účasť na vrcholnom rokovaní, kde sa s Putinom stretol prvýkrát od apríla 2022, kritizovala Guterresa nielen Ukrajina, ale tiež napríklad vdova po predákovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom Julija Navaľná.

„Generálny tajomník OSN odmietol ukrajinské pozvanie na prvý globálny mierový summit vo Švajčiarsku. Prijal naopak pozvanie do Kazane od vojnového zločinca Putina, „uviedol už skôr Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet