Na hlavný obsah

Zelenskyj predstaví víťazný plán k ukončeniu vojny s Ruskom

Urobí tak na samite v Nemecku.

Zelenskyj predstaví víťazný plán k ukončeniu vojny s Ruskom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajina predstaví svoj „víťazný plán“ zameraný na ukončenie vojny s Ruskom na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Urobí tak na samite kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny, ktorý sa bude konať 12. októbra, oznámil v sobotu (5. 10.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Predstavíme víťazný plán, jasné, konkrétne kroky na ukončenie vojny. Odhodlanie našich partnerov a posilnenie Ukrajiny môže zastaviť ruskú agresiu,“ uviedol ukrajinský prezident na sieti X.

Ukrajina sa už viac ako dva a pol roka bráni ruskej invázii. Zelenskyj v septembri vyhlásil, že Kyjev dokončil prípravu svojho „víťazného plánu“ na ukončenie vojny s Ruskom, pričom podrobnosti plánu dosiaľ neboli zverejnené.

Tento plán koncom septembra predstavil prezidentovi USA Joeovi Bidenovi ako aj prezidentským kandidátom Donaldovi Trumpovi a Kamale Harrisovej.

Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera plán obsahuje „niekoľko užitočných krokov“, na ktorých by sa Washington s Kyjevom podieľal.

Denník The Wall Street Journal (WSJ) citoval nemenovaného amerického predstaviteľa, ktorý uviedol, že plán je len prepracovanou žiadosťou o viac zbraní a zrušenie obmedzení na používanie rakiet dlhého doletu a chýba mu komplexná stratégia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet