Na hlavný obsah

Zhruba dve stovky policajtov zrejme stiahlo výpovede. Rezort vnútra avizuje náborovú kampaň

Inšpirovať sa chce zahraničím.

Zhruba dve stovky policajtov zrejme stiahlo výpovede. Rezort vnútra avizuje náborovú kampaň
Ilustračná snímka policajtov. Foto: STVR

Zhruba dve stovky policajtov zrejme stiahlo výpovede. Po poslednom policajnom proteste bol odhadovaný počet odchádzajúcich policajtov do civilu na úrovni dvetisíc.

Podľa odborárov je však počet nespokojných policajtov stále veľký a upozorňujú, že v prípade ďalších odchodov ich štát nedokáže nahradiť kvalitnými ľuďmi.

Policajné vedenie ako aj ministerstvo vnútra si uvedomuje nedostatok ľudí, avizuje preto zmeny v nábore policajtov.

„Krajskí a okresní riaditelia a zodpovední funkcionári komunikujú s policajtmi, aby v prípade, že ich presvedčia mohli stiahnuť žiadosť a zostať v Policajnom zbore,“ povedal pred pár dňami v relácii STVR prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

Z čísiel Policajného prezídia vyplýva, že od začiatku roka ukončilo pracovný pomer 1 165 policajtov. Minulý mesiac však malo k nim podľa Ľubomíra Soláka pribudnúť ďalších 500 policajtov, ktorí sa rozhodli prijať výsluhový dôchodok.

Stabilizačné opatrenia

Podľa posledných odhadov sa však hovorilo o odchode 1 900 až dvetisíc policajtov. To znamená o zhruba 200 až 300 ľudí naviac, ktorí podľa informácii Rádiožurnálu mohli výpovede stiahnuť.

Na to, či v ich prípade rozhodli nedávno schválené príspevkové opatrenia ministerstva vnútra, rezort priamo neodpovedal. „Stabilizačné opatrenia v novelizovanom zákone o štátnej službe nadobudli účinnosť 1. októbra 2024, čiže len pred pár dňami,“ pripomenul hovorca rezortu Matej Neumann.

Samotné Policajné prezídium nedostatok policajtov eviduje na viacerých oddeleniach. Podľa ich hovorcu Romana Hájka je však aj záujem o vstup do radov polície. „Za mesiac september tohto roka bolo doručených ďalších 412 žiadostí o prijatie do služobného pomeru. Záujem o prácu v polícii teda stále je. Tento rok sa prihlásilo už viac ako 3 500 uchádzačov,“ informoval.

Z tohto počtu však podľa súčasných kritérií príjme len jednu štvrtinu. Celý proces spomaľuje aj dĺžka prijatia nových uchádzačov, ktorá je na úrovni 5 až 6 mesiacov.

Podľa jedného z predstaviteľov nových policajných odborárov Igora Čulíka, by však prijímanie nemalo byť len o kvantite. „Do zboru musí byť výber a nie nábor. Posledných 4-5 rokov už je to nábor. Keď som sa ja hlásil do zboru, tak na 350-500 uchádzačov boli 3-4 voľné miesta. Dnes na 50 voľných miest máte 10 uchádzačov,“ skonštatoval Čulík.

Ministerstvo vnútra avizuje masívnu náborovú kampaň, inšpirovať sa chce zahraničím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál