Na hlavný obsah

Žilinskej minizoo hrozí zánik. Podľa miestnych poslancov v nej zvieratá žijú v zlých podmienkach

Kontroly však žiadne pochybenia v zariadení nezistili.

Žilinskej minizoo hrozí zánik. Podľa miestnych poslancov v nej zvieratá žijú v zlých podmienkach
Na snímke budova minizoo. Foto: STVR

Žilinskí poslanci schválili zrušenie miestnej minizoo. Podľa nich sú zvieratá v zlých podmienkach. Hoci kontroly žiadne pochybenia v zariadení nezistili. Primátor preto navrhuje ďalšie prešetrenie situácie.

Návrh na zrušenie miestnej minizoo predniesla poslankyňa na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Tvrdí, že zvieratá tu žijú v zlých podmienkach.

„Neporiadok v exteriéri aj v interiéri. Je tam nečistota a sú tam pavučiny. Tak isto ako je neporiadok v budove, tak je neporiadok často aj v klietkach,“ povedala žilinská mestská poslankyňa Iveta Martinková.

Hroziacemu koncu minizoo v Žiline sa v Správach z regiónov venoval redaktor Martin Do:

Kontrola nedostatky neodhalila

Kontrola zo strany Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) však žiadne nedostatky v minizoo nezistila.

„Predmetom tejto kontroly bolo zhodnotenie jednotlivých výbehov, kde zvieratá držia. Zvieratá majú vytvorené primerané podmienky na zachovanie ich fyziologických funkcií a zaistenie ich biologických potrieb,“ priblížila RVPS.

Žilinská minizoo patrí pod Centrum voľného času. „Celá situácia ma pobúrila. O tom návrhu som v podstate nevedela, nás nikto nekontaktoval, nikto sa nás nepýtal. Keďže oni vykonávajú náhodné aj pravidelné kontroly. Skonštatovali, že je všetko v poriadku a žiadne pochybenia nie sú,“ uviedla riaditeľka Centra voľného času Annamária Mihalčinová.

Napriek priaznivým výsledkom kontroly poslanci na mestskom zastupiteľstve hlasovali o zrušení minizoo. Za bolo 13 z 18 prítomných poslancov, ostatní sa zdržali hlasovania.

„Zrušenie minizoo by malo byť pozvoľné. Zvieratá by sa naozaj mali vrátiť do podmienok, ktoré sú dôstojné a kde môžu dožiť,“ povedala žilinská mestská poslankyňa Ľudmila Chodelková.

Prax pre študentov

Miestna minizoo spolupracuje s denným stacionárom dôchodcov a na prax ju využívajú aj študenti strednej odbornej školy.

„Myslím si, že sa tu vôbec netrápia. Odobrali ich z takých zlých podmienok a myslím si, že zvieratká sú radi, že sú tu,“ povedala študentka Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku Ema Malíková.

Primátor mesta Peter Fiabáne chce ešte s definitívnym rozhodnutím o minizoo počkať. „V posledných dňoch mi prišli žiadosti to nepodpísať práve zo strany ľudí, ktorí ju využívali a často navštevovali. Ja som za to, aby sme to rozhodnutie ešte raz celé prešetrili. Máme podnet pokiaľ viem na najvyšší orgán, čo sa týka veterinárnej kontroly,“ uviedol.

O výsledkoch ďalšej kontroly v minizoo bude vedenie mesta opätovne rokovať s poslancami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny