Na hlavný obsah

Zomrela Lily Ebertová (†100): Prežila holokaust a mladých o jeho hrôzach vzdelávala na TikToku

Účet jej pomohlo založiť jedno z jej 38 pravnúčat.

Zomrela Lily Ebertová (†100): Prežila holokaust a mladých o jeho hrôzach vzdelávala na TikToku
Preživšia holokaustu Lily Ebertová. Foto: Andrew Matthews/PA Images/Profimedia

V Británii v stredu (9. 10.) zomrela Lily Ebertová, 100-ročná žena, ktorá prežila nacistický tábor smrti v Osvienčime. Svoj život zasvätila vzdelávaniu ľudí o hrôzach holokaustu. Na službe TikTok ju sledovali dva milióny ľudí. O jej smrti informovala BBC.

Ebertová sa v posledných rokoch vydala na dráhu osvety a jedno z jej 38 pravnúčat jej pomohlo založiť účet na TikToku. Na videoplatforme, ktorú využívajú najmä tínedžeri, odpovedala na otázky a rozprávala svoj príbeh mladej generácii.

Jej účet získal dva milióny sledovateľov. V januári 2023 jej bol udelený Rad britského impéria za zásluhy o vzdelávanie o holokauste.

Sústrasť vyjadril aj kráľ Karol III.

Ebertová sa dostala do povedomia verejnosti pred štyrmi rokmi, keď pátrala po americkom vojakovi, ktorý ju zachránil počas tzv. pochodu smrti z jedného z pobočných táborov koncentračného tábora Buchenwald v Altenburgu. Maďarská Židovka sa prvýkrát dostala do vyhladzovacieho tábora Auschwitz so svojou rodinou v roku 1944 vo veku 20 rokov.

„Budeme si ju pamätať pre jej neuveriteľný príbeh, nevídanú húževnatosť a chuť do života,“ povedal Ebertovej vnuk Dov Forman. Svoju sústrasť vyjadril aj kráľ Karol III. prostredníctvom vyhlásenia na sociálnej sieti X.

„Som veľmi hrdý na to, že ako žena, ktorá prežila nevýslovné hrôzy holokaustu, neskôr našla domov v Británii, kde pokračovala v rozprávaní príbehu o strašných zverstvách, ktorých bola svedkom. A dnešným generáciám pripomenula hĺbku skazenosti a zla, do ktorej môže ľudstvo klesnúť, keď sa vzdá rozumu, súcitu a pravdy,“ napísal britský panovník.

Lily Ebertová po sebe zanechala dcéru a syna, desať vnúčat, 38 pravnúčat a jedno prapravnúča. Jej rodina uviedla, že pohreb sa bude konať v Londýne a telo bude uložené v Izraeli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet