Na hlavný obsah

Zverejnené úryvky Navaľného denníkov odhaľujú, o čom premýšľal vo väzení. Humor ho neopúšťal ani v temných chvíľach

Navaľného ruské úrady zadržali v januári 2021.

Zverejnené úryvky Navaľného denníkov odhaľujú, o čom premýšľal vo väzení. Humor ho neopúšťal ani v temných chvíľach
Na archívnej foto ruský opozičník Alexej Navaľnyj pred súdom v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský opozičník Alexej Navaľnyj, ktorý zomrel tento rok vo februári, vo väzení premýšľal o smrti, každodennom živote, o rodine, ale aj o politike a vojne na Ukrajine. Ukazujú to úryvky z jeho pamätí, ktoré vyjdú v angličtine pod názvom Patriot: a Memoir (Patriot: Pamäte) už 22. októbra a ktoré v piatok (11. 10) a v sobotu zverejnil časopis The New Yorker a noviny The Times.

„Strávim zvyšok svojich dní vo väzení a zomriem tu,“ napísal si Navaľnyj v ruskom väzení do denníka vo februári 2022, dva roky pred svojou smrťou.

„Nebude sa s kým rozlúčiť. Všetky narodeniny sa budú oslavovať bezo mňa. Nikdy neuvidím svoje vnúčatá. Nebudem súčasťou rodinnej histórie. Nebudem na žiadnej fotke,“ zapísal si o mesiac neskôr.

Navaľného, známeho kritika Kremľa, ruské úrady zadržali v januári 2021, keď sa do vlasti vrátil po vážnej otrave. Keď 16. februára zomrel vo veku 47 rokov, v trestaneckej kolónii na Sibíri si odpykával okrem iného 19-ročný trest za extrémizmus. Podľa úradov zomrel po tom, čo sa mu urobilo náhle zle po návrate z prechádzky.

Navalného okolie a niektorí svetoví štátnici tvrdia, že za úmrtím opozičníka stojí – či už priamo alebo nepriamo – režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Kremeľ poprel, že sa na smrti Navaľného podieľal štát.

Americké tajné služby podľa aprílovej správy denníka The Wall Street Journal dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne priamo nenariadil Navaľného zabiť.

„Jediné, čoho by sme sa mali báť, je nechať našu vlasť napospas drancovaniu bandy klamárov, zlodejov a pokrytcov,“ napísal do denníka opozičník 17. januára 2022.

V úryvkoch tiež opisuje typický deň v trestaneckej kolónii. Budíček o 6: 00, raňajky o 6: 20 a nástup do práce o 6: 40. „V práci sedíte sedem hodín pri šijacom stroji na stoličke nižšej ako je výška kolien,“ napísal. „Po práci ešte niekoľko hodín sedíte na drevenej lavici pod portrétom Putina,“ doplnil.

Denník na speňaženie

V denníku píše tiež o svojej hladovke z apríla 2021, kvôli ktorej každý deň schudol jeden kilogram, či ako sa v rovnakom čase „prvýkrát cíti emocionálne aj morálne na dne“. Napriek samote však cez zápisky podľa agentúry AFP presvitá aj Navaľného humor – v jednej pasáži napríklad píše, že denník môže rodina po jeho smrti speňažiť, pričom jej tragické okolnosti pomôžu „knihu predať“.

„Autora knihy zavraždil známy prezident. Čo viac by si mohlo marketingové oddelenie želať?“ vtipkuje.

V poslednom zázname z januára 2024 sa Navaľnyj zveril, že sa jeho spoluväzni aj niektorí dozorcovia čudujú, prečo sa vracal do Ruska. „Nechcem opustiť svoju krajinu ani ju zradiť. Či vaše presvedčenie za niečo stojí, musíte byť pripravení ho brániť a v prípade potreby priniesť obete, „napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet