Na hlavný obsah

Zvládnete pôžičku? Takto banky vyhodnocujú vašu finančnú či psychickú pripravenosť

Banky posudzujú aj disciplínu alebo zodpovednosť klienta.

Zvládnete pôžičku? Takto banky vyhodnocujú vašu finančnú či psychickú pripravenosť
Ilustračná snímka, Foto: STVR

Vyhodnocovanie toho, ako zvládneme pôžičku, majú v bankách na starosti rôzni špecialisti. Posudzujú len našu finančnú situáciu alebo hodnotia aj niečo iné? Zisťovali sme v relácii Peniaze.

“Vždy v prípade žiadosti o úver banka samozrejme posudzuje hlavne finančnú situáciu klienta, možnosti splácania, výšky príjmu a tak ďalej. To ale nie je jediné, čo banka posudzuje,“ uviedol riaditeľ back office a procesného vývoja FINGO Zoltán Čikes.

Banka veľmi výrazne posudzuje aj disciplínu alebo zodpovednosť klienta. “Toto sa väčšinou snaží overovať v rôznych registroch, či už v Sociálnej poisťovni, alebo na daňovom. Tam zisťuje, či osoba platí svoje záväzky. Banky rovnako kontrolujú úverové registre, kde sa pozerajú do histórie, či klient nemal nejaký uver predtým a sleduje, či bol uver splácaný tak, ako mal byť,“ pokračoval Čikes.

Kto a ako posudzuje, či zvládneme pôžičku uniesť fyzicky aj psychicky?

“To, či je klient schopný zvládnuť splátku fyzicky, ale aj psychicky, väčšinou posudzuje špecialista na centrále banky. Existujú prípady, najmä pri refinančných úveroch, kde k schvaľovaniu dochádza cez nejaký automat. Sú tam stanovené pravidlá, kritéria, akú výšku príjmu musí mať človek, ako dlho musí byť napríklad pôvodný úver splácaný,“ informoval Čikes.

“Ak všetko sedí, ako má, tak je možné aj automatizované schválenie. Vo väčšine prípadov to vždy ide ešte fyzicky za nejakým schvaľovateľom, ktorý sedí na centrále banky. Ten vyhodnocuje, či je to riziko akceptovateľné a či bude samotný úver schválený,“ uzavrel Čikes.

Procesu, ako banky vyhodnocujú to, či klienti zvládnu uniesť pôžičku sme sa venovali v relácii Peniaze:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika