Na hlavný obsah

Aj potravinári sa musia pripraviť na klimatickú zmenu. Potrebné sú inovácie, na Slovensku ich je zatiaľ málo

Nielen do tých však treba investovať.

Aj potravinári sa musia pripraviť na klimatickú zmenu. Potrebné sú inovácie, na Slovensku ich je zatiaľ málo
Ilustračná snímka práce na poli. Foto: STVR

Potravinári sa musia pripraviť na klimatickú zmenu. Inovácií je však podľa odborníkov v slovenskom potravinárskom priemysle stále málo. Na udržanie konkurencieschopnosti potrebujú investovať do nových projektov.

V závode Nestlé Prievidza prešli od trojzložkových nerecyklovateľných obalov k monomateriálu, priblížila vedúca výroby Martina Jamelová. Ten už patrí jednoducho do plastu.

Prievidzský závod Nestlé do roku 2025 plánuje vymeniť všetky materiály za recyklovateľné. „Za prvé, jedna vec je investícia s ohľadom na to, aby sme boli konkurencieschopní a na základe toho boli potom schopní investovať do riešení, ktoré majú dlhodobé prospešné ciele pre životné prostredie,“ pokračoval riaditeľ závodu Dušan Ďurdík

„Inovácie, to nie je len o samotnej klimatickej zmene. Ona súvisí aj so spotrebou energií, surovín. Ako vlastne potravinárov inšpirovať k inováciám, lebo sami pociťujeme, česť výnimkám, akoby sa inovácií báli,“ skonštatoval riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Martin Polovka.

Ako sa potravinári musia pripravovať na klimatickú zmenu, zisťovala v reportáži v Správach Miriam Dobrotová:

Nevyhnutné inovácie

Inovácie v potravinárstve sú nevyhnutné pre udržanie konkurencieschopnosti. „V budúcnosti sa očakáva, že bude potrebné o 20 až 50 percent zvýšiť produkciu potravín. Zároveň však v dôsledku klimatickej zmeny časť v súčasnosti produktívnych poľnohospodárskych plôch nebude už možné využívať na výrobu,“ uviedol prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.

Produkcia potravín tak bude nižšia, náročnejšia a drahšia. Výskumný ústav potravinársky podporuje potravinárov pri rôznych inovatívnych projektoch a pomáha nájsť riešenia.

„Častokrát sú to spracovatelia ovocia a zeleniny, že sa im napríklad kopí množstvo nespotrebovaných hroznových výliskov a nevedia čo s tým, tak sme im vyvinuli koncentrát a majú nový produkt a dostal už aj ocenenie na trhu,“ povedal Polovka.

„To nové programovacie obdobie v oblasti potravinárstva je úplne katastrofálne. Budeme robiť všetko preto, aby sme sa to spolu s EK pri modifikáciách projektových výziev snažili pretransformovať, presunúť časť finančných prostriedkov aj do sektora potravinárstva,“ dodal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Potravinári sa boria aj s nedostatkom pracovnej sily, za nevyhnutné preto označili aj investície do robotizácie a automatizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika