Žiaci obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne chcú vyhovieť požiadavkám svojich spolužiakov a v škole otvoriť improvizovaný bufet. Narazili však na nejednoznačné zákony. Úrady im pomôcť nevedia.
Žiačky tretieho ročníka si zvolili voliteľný predmet marketing. Ich úlohou bolo zistiť od rovesníkov, čo im v škole chýba. Odpoveďou bol bufet. Žiaci vymysleli riešenie – nakúpiť balený tovar v supermarkete a otvoriť samoobsluhu.
„Žiaci by chodili do toho bufetu, tam by bola pokladnička, pozreli by si cenu a hodili by do pokladnice tú cenu,“ vysvetlila žiačka Michaela Matisová.
Problémom, na ktoré narazili študenti obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne, sa v reportáži v Ranných správach venoval redaktor Erik Vrábel:
Uspokojili by tak potreby svojich spolužiakov, zároveň sa učili dobrovoľníctvu. Riadením bufetu by sa zdokonaľovali v ekonomike v praxi, rozvíjali marketingovú zručnosť a pracovali s účtovníctvom.
„Takým vyšším cieľom, hodnotový cieľ, naučiť ich hodnotám poctivosti. Pretože je to založené na tom, že tam nik nič nepredáva, nikto nič nekupuje. Koľko stojí ten produkt, tú sumu musia hodiť do pripravenej pokladničky,“ pokračoval zástupca riaditeľka Michal Batuna.
„Akí poctiví sú v tom, tak na základe toho sa môžeme starať o jeho funkčnosť. V prípade, že by bol nedostatok finančných prostriedkov, bufet by sa zavrel,“ priblížila žiačka Daniela Čupajová.
Nejednoznačné zákony
„Narazili sme na problém z legislatívy. Nemáme žiadny papier ani súhlas, že tento bufet môžeme zrealizovať,“ skonštatovala Matisová.
Oslovili živnostenský odbor a tiež daňový úrad. Z odpovedí sa však nedozvedeli, či bufet otvoriť môžu, alebo nie. Daňový úrad ich odporučil na Finančnú správu SR. Z centra podpory pre dane im odpísali, že nie je možné zaujať jednoznačné stanovisko. „Odpoveď bola nekonkrétna, respektíve, ‚obráťte sa na daňových poradcov,'“ uviedol Batuna
Žiaci nie sú plnoletí, preto podnikať nemôžu. Či musia mať živnostenské oprávnenie sme zisťovali na ministerstve vnútra. Na naše otázky nereagovali.
„Študenti budú predávať tovar za cenu, za ktorú ho nakúpili, čiže nebudú v tomto prípade dosahovať zisk. Preto, keďže nie je splnená podmienka dosahovania zisku, z nášho pohľadu sa nebude jednať o podnikanie,“ vysvetlila Alexandra Bajzíková z advokátskej kancelárie Taylor Wessing.
„Z pohľadu daní ide o ostatný príjem, ktorý je predmetom dane. Tento zdaniteľný príjem je treba sledovať, či študenti prekročia hranicu 2 823,24 eura za rok 2024. Ak áno, tak majú povinnosť podať daňové priznanie,“ doplnila daňová poradkyňa z Grant Thornton Ľubomíra Murgašová.
Finančnú správu sme oslovili aj my. Vo svojom stanovisku tvrdí, že je pripravená podporiť takéto aktivity študentov. Finančná správa zároveň navrhla riešenie. Bufet prevádzkovať prostredníctvom občianskeho združenia.
Zároveň si však žiaci musia dať pozor na dodržiavanie potravinového práva, hygieny a obmedzenia sortimentu. Museli by ponúkať najmä výživovo hodnotné potraviny. Napríklad ovocie, či mliečne výrobky. Cukrovinky, či slané výrobky môžu tvoriť maximálne polovicu celého sortimentu.