Na hlavný obsah

Ovocinári hodnotia sezónu: Tvrdá práca sa pretavila do bohatej úrody

So zahraničnou konkurenciou sa bojuje náročnejšie.

Ovocinári hodnotia sezónu: Tvrdá práca sa pretavila do bohatej úrody
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Skoré kvitnutie, jarné mrazy, silné dažde aj vysoké teploty. Ovocinári musia každý rok počítať s nástrahami počasia, preto ich extrémy už ani veľmi neprekvapia. Tento rok sa im tvrdá práca pretavila do bohatej úrody.

Ovocinári si na nestále podmienky už zvykli, avšak oproti vlaňajšku im vo viacerých prípadoch tie tohtoročné priali. Ovocná sezóna však odštartovala menej úspešnou úrodou jahôd.

„Táto úroda bola slabšia a to bolo tým, že tam bol neskorší nástup do vegetácie u nás hlavne, takže tam rátame nejakú stratu 30 percent,“ prezradil ovocinár zo sadov v Dvoroch nad Žitavou Milan Broškovič.

Hodnoteniu ovocinárskej sezóny sa v Správach venovala redaktorka Marína Opálková:

Náročnejšie to bolo s jablkami

Čerešne mali výborný začiatok. Potom však v čase dozrievania prišli intenzívne dažde a popraskali. Škody boli minimálne. Darilo sa broskyniam a marhuliam, a to aj napriek krupobitiam, ktoré časť úrody poškodili.

„Problém bol s tým, že broskyne strašne rýchlo dozrievali. Našťastie sa nám podarilo všetko predať, čo bol veľký úspech,“ uviedol Broškovič.

„Ešte nikdy sa nám nestalo, že by marhule vykvitli už koncom februára. Mali sme veľké obavy kvôli mrazom, či nám zase zoberú úrodu marhúľ alebo nie, to sa nepotvrdilo, našťastie,“ konštatoval ovocinár zo sadov v Pribete Dušan Szabó.

Slivková sezóna bola štandardná. Náročnejšie to bolo s jablkami. Veľké teploty jabloniam spôsobili stres a ovocie zhadzovali predčasne. Aj napriek tomu patrí tento rok jablkám prvenstvo.

„Naši ovocinári pozbierali viac ako 40-tisíc ton slovenských jabĺk, čo je naozaj vzhľadom na tie problémy, ktoré predchádzali tomuto zberu, veľmi pozitívna správa,“ povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Ťažký boj so zahraničnou konkurenciou

Aj keď sa slovenským ovocinárom tento rok podarilo zvíťaziť nad nástrahami počasia, so zahraničnou konkurenciou sa bojuje náročnejšie.

„V rámci podielu slovenského ovocia na pultoch obchodných reťazcov máme ten podiel, len približne z jednej tretiny. To samozrejme nie je potešiteľnou správou pre našich ovocinárov,“ dodala Holéciová.

Aj preto sa ovocinári radšej spoliehajú na už osvedčené samozbery.

„Chceme zákazníkom vždy ponúkať aj niečo nové, dobré a jednoducho. Bez toho sa nedá podľa mňa ani viesť nejaký podnik, že by človek neponúkal zákazníkom vždy niečo nové a kvalitné,“ uviedol Szabó.

Vďaka ziskom z vydarenej tohtoročnej sezóny môžu regionálni ovocinári svoje sady rozšíriť a prilákať tak v budúcej sezóne viac samozberačov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko