Na hlavný obsah

Na Slovensku chýbajú pekári. Zväz apeluje na vládu, aby vyriešila zdanenie nočných či víkendových príplatkov

Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 percent.

Na Slovensku chýbajú pekári. Zväz apeluje na vládu, aby vyriešila zdanenie nočných či víkendových príplatkov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/dpa

Pekárom na Slovensku chýba viac ako 1 500 pracovníkov. Ak by sa zopakovala chrípková epidémia ako v minulom roku, museli by pristúpiť k ešte výraznejšiemu obmedzovaniu dodávok ako počas minuloročnej chrípkovej sezóny.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) navrhuje vláde riešiť zdanenie práce u výrobcov základných potravín. Najmä však príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a štátne sviatky. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

„V tomto roku sa, našťastie, nezopakovala situácia z predvianočného obdobia roka 2023, keď pre dosahy masívnych odchodov pracovníkov do predčasného dôchodku a pre silnú epidémiu respiračných ochorení museli mnohé pekárne odmietať objednávky a rušiť pracovné zmeny, lebo nedokázali zabezpečiť personál,“ povedal Lapšanský.

„Nemôžeme sa na to však každú jeseň a jar spoliehať. Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále viac ako polovicu. Táto situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 percent,“ dodal.

Najväčší zamestnávateľ

Lapšanský zdôraznil, že sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je vôbec najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, kde dáva prácu viac ako tretine všetkých zamestnancov.

Len samotný SZPCC má cez 520 členov zo všetkých okresov krajiny. Zastupuje viac ako 12 200 pracovníkov od remeselných, cez stredné až po priemyselné pekárne.

„Slovensko má aktuálne historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti. Novo vyhlasované podpory pre potravinárov preto nemôžu obsahovať podmienky zvyšovania počtu kmeňových zamestnancov,“ uviedol Lapšanský.

„Ak má byť slovenské potravinárstvo efektívne a konkurencieschopné, potrebuje investovať do moderných technológií, ktoré, prirodzene, vyžadujú menej pracovnej sily, ale o to viac kvalifikovanejších ľudí. Ak by na to budúca štátna politika nereflektovala, nielenže sa nepohneme z miesta, ale potravinárstvo a potravinová sebestačnosť Slovenska budú upadať,“ dodal.

Uzavrel, že investičný dlh slovenského potravinárstva presahuje jednu miliardu eur. Potrebné je preto podporovať nielen poľnohospodárov, ale najmä spracovateľský sektor – potravinárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika