Na hlavný obsah

Sladké i slané: V Strážskom dodržiavajú tradície, bobaľky tam každoročne pripravujú dôchodcovia

Bobaľky sa na Zemplíne podávajú zvyčajne s makom alebo kyslou kapustou.

Sladké i slané: V Strážskom dodržiavajú tradície, bobaľky tam každoročne pripravujú dôchodcovia
Ilustračná snímka - príprava bobaliek. Foto: STVR

Neodmysliteľnou súčasťou tradičnej štedrovečernej večere sú opekance alebo aj pupáky či bobaľky. V meste Strážske ich pre obyvateľov každoročne pripravujú dôchodcovia.

Cesto na bobaľky sa vyrába z múky, droždia z masla a mlieka. Z kila múky podľa skúsenej pekárky Anny vyjdú tri plechy bobaliek.

„Začnem miesiť cesto, dovtedy, kým sa mi neodlepuje od ruky. Ak je už pekne vypracované, hneď sa z neho šuľkajú také šuľky. Tie sa potom krájajú a ukladajú na pekáč. Na pekáči trochu podkysnú, potrú sa s olejom, aby sa bobaľky pekne oddeľovali,“ opísala pekárka Anna Škurková.

Na výrobu bobaliek v Strážskom sa vo vysielaní relácie Aktuálne :24 bola pozrieť redaktorka Lucia Benetínová:

Podľa tradície sa bobaľky vyrábali na Štedrý deň skoro ráno. „Lenže sa nemiesilo z kila múky, ale z piatich kíl, lebo sa robili aj veľké koláče. Robili sa záviny s makom, s orechmi,“ zaspomínala pekárka Mária Žáková.

Bobaľky sa na Zemplíne podávajú zvyčajne s makom alebo kyslou kapustou. Mak mal zabezpečiť rodine hojnosť, kyslá kapusta zase ochrániť pred hladom.

„Bobaľky zalejeme s vodou, necháme trošku odstáť a potom dávame kapustu. Kapustu opražíme na oleji alebo na masle, kto ako chce. Trošku osolíme a potom to všetko zmiešame dokopy,“ prezradila postup pekárka Anna Babjaková.

Namiesto bobaliek sa v niektorých regiónoch pripravovali lokše. „Sú napríklad obce na Zemplíne, kde sa volali fučky a nie bobaľky a líšilo a to od dediny k dedine. Ešte predtým to boli lámané lokše, ktoré sa rozmrvili. V niektorých severných obciach Zemplína doteraz požívajú lokše,“ priblížil etnológ Maroš Demko.

Opekance, pupáky či bobaľky rodina jedávala z jednej misy, aby bola v nasledujúcom roku súdržná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny