Mikulášske a vianočné sladkosti aj vianočné pečenie budú tento rok drahšie, a to aj pre ceny kakaa. Tie na svetových trhoch oproti minulosti vzrástli niekoľkonásobne.
Cítiť to aj na pultoch. Oproti vlaňajšku je napríklad sto gramov mliečnej čokolády drahších o 33 centov, podobný nárast badať aj v prípade samotného práškového kakaa.
December patrí v rámci predaja čokolády k najsilnejším mesiacom. Dopyt je po čokoládových Mikulášoch, čokoládach na stromček aj bežnej čokoláde. Vo všetkých prípadoch ceny vzrástli.
„Čokoláda sa aktuálne v slovenských obchodoch predáva o 15 percent drahšie ako pred rokom a zároveň práve čokoláda ťahá smerom nahor aj ceny sladkostí ako takých,“ priblížila analytička WOOD & Company Eva Sadovská.
Drahšej čokoláde a kakau sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:
Škodcovia aj ceny hnojív
Dôvodom je najmä cena kakaových bôbov, ktoré sú trikrát drahšie ako v minulosti. Môžu za to škodcovia na úrode ako aj ceny hnojív.
„Cena pre farmárov stúpla tak veľmi, že mnohí farmári prestali používať hnojivá, čo vlastne sa odráža teraz po dvoch až troch rokoch, že tá úroda je omnoho nižšia,“ vysvetlil producent čokolády z nitrianskeho regiónu Karol Stýblo.
„Platí, že je väčší dopyt po tejto komodite ako ponuka, to má tlak na zvyšovanie cien,“ dodala Sadovská. Rastúce ceny kakaa sa nepretavujú len do cien čokolád na pultoch, ale aj do cien pečenia, vrátane toho vianočného.
V remeselnej cukrárni v Nitre mesačne spotrebujú 30 kilogramov kakaa a dvakrát viac čokolády.
„Keď nechceme klesnúť na kvalite, tak, bohužiaľ, niečo na tej cene to v konečnom produkte spraví. Myslím si, že spotrebiteľ to prijme a musí to pochopiť,“ uviedla majiteľka cukrárne v Nitre Veronika Záhorská.
Drahšie vianočné pečenie
Drahšie bude aj vianočné pečenie v domácnostiach. Rovnako rastú aj ceny pri objednanom vianočnom pečive. Pokles záujmu zo strany spotrebiteľov zatiaľ producentka necíti. „Nesnažia sa až tak šetriť na tomto, keďže je to raz za rok,“ dodala Záhorská.
So zlacňovaním však nemožno rátať ani v novom roku. Problémy s nedostatkom kakaa na svetových trhoch sa tak skoro nevyriešia.
„Môj názor je, že už nikdy, lebo momentálne jedna vec je, že kakao, druhá vec sú klimatické zmeny a problémy, ktoré každý rok vznikajú nové. Čo môže znížiť cenu je, že výrobcovia čokolády začnú viac používať orechy, plnky a podobné veci, sušienky, keksíky, čo zníži cenu,“ skonštatoval Karol Stýblo.
Samotná čokoláda s vysokým obsahom kakaa sa postupne môže stať luxusným tovarom.