Na hlavný obsah

Ceny obedového menu v reštauráciách sa zvýšili alebo ostali rovnaké. A to aj napriek zníženiu DPH na päť percent

Zdražovanie hlásia majitelia reštaurácií aj zákazníci.

Ceny obedového menu v reštauráciách sa zvýšili alebo ostali rovnaké. A to aj napriek zníženiu DPH na päť percent
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ceny obedového menu v reštauráciách sa zvyšujú. Ľudia aj takýmto spôsobom pocítili nové sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) obsiahnuté v konsolidačnom balíku. Zdražovanie hlásia majitelia reštaurácií aj zákazníci.

Daň z jedla konzumovaného v reštaurácii rovnako ako sadzba na základné potraviny sa znížila z desať percent na päť percent. Pri jedle z donášky je to 19 percent oproti pôvodným 20 percentám. Daň na doručenie jedla externým kuriérom sa však zvýšila z 20 percent na 23 percent. Aj v dôsledku tohto niektoré reštaurácie zvýšili ceny menu.

„Od nového roka sa musia prevádzky vyrovnať aj so zvýšenými personálnymi nákladmi. Inflácia nevymizla, tá tu stále je a ako sme si aj mohli všimnúť, niektoré ceny potravín išli o zopár centov nižšie. To však neznamená, že sa automaticky musí prejaviť v cene konečného produktu,“ uviedol generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Martin Novotný.

Cenám obedového menu v reštauráciách sa v Správach :24 venovala redaktorka Anna Kopčanová:

„V konečnom dôsledku väčšina prevádzok aj tak bude platiť takú istú výšku DPH ako platila. Je to veľmi závislé od toho, koľko akých tovarových položiek predávame,“ hovorí majiteľ reštaurácií Peter Škripko.

„Cenu sme museli aj tak mierne zvýšiť pre to, že niektorí dodávatelia nám zvýšili ceny, plus nejaké obalové materiály išli hore,“ prezradil prevádzkovateľ reštaurácie Vladimír Náčiniak.

Niekde ceny nezvyšovali

V niektorých reštauráciách však zostávajú ceny rovnaké. „Nedá sa očakávať, že by nejako výrazne klesali ceny. Dá sa možno očakávať, že sa rast na nejaký čas zastabilizuje,“ dodal Novotný.

„U nás sa to zatiaľ ešte nezmenilo. Takže ceny máme stále rovnaké, keďže sme študentský podnik a nemôžeme si dovoliť zdražovať pre to, že študenti nemajú toľko peňazí,“ povedal prevádzkar reštaurácie Róbert Klimo.

Ekonóm očakáva, že ceny by mohli klesať. „K zlacneniu menu by mohlo prísť, lebo naozaj je to veľmi výrazný pokles DPH,“ myslí si Viliam Páleník zo Slovenskej akadémie vied. Uzavrel, že zníženie DPH na reštauračné služby a potraviny je dobrý krok, ktorý mal prísť skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika