Na hlavný obsah

Slovenská pošta odpredáva menej využívané priestory: Uisťuje ľudí, že o svoje pobočky neprídu

Realitná maklérka upozorňuje na zlý stav týchto priestorov.

Slovenská pošta odpredáva menej využívané priestory: Uisťuje ľudí, že o svoje pobočky neprídu
Budova Slovenskej pošty v Bánove. Foto: RTVS

Slovenská pošta chce odpredať niektoré svoje menej využívané priestory. Klienti o svoje pobočky neprídu, s novými majiteľmi budov sa Slovenská pošta dohodne na nájomnej zmluve.

Časť nehnuteľností je ale v zlom stave. Realitná maklérka upozorňuje, že zbaviť sa takýchto budov bude ťažké.

Budova pošty v Bánove na juhu Slovenska má pomaly päťdesiat rokov. Pobočka využíva iba priestory na prízemí. Časť poschodovej budovy tak chátra. Takýchto budov má pošta viac. Sú pre ňu finančnou záťažou a chce ich predať.

Predaju nehnuteľností, ktoré vlastní Slovenská pošta, sa v Správach RTVS venovali redaktori Marína Opálková a Oliver Remiaš:

Ľudia o poštu neprídu

V minulom roku mala Slovenská pošta stratu takmer päť a pol milióna eur. „Ide o budovy, ktoré sú staré a potrebujú generálne opravy. Vyžaduje si to veľké investície. Ide o budovy, ktoré sú vyradené a v majetku, ktorý nepotrebujeme. Zvyčajne ich nevyužívame, respektíve ich využívame v obmedzenej miere,“ vysvetlil hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

O odkúpení budovy uvažuje obec Bánov, no v obecnom rozpočte je na takéto investície málo peňazí. „Začiatkom júna budeme mať pracovné stretnutie s poslancami obecného zastupiteľstva, kde takisto jedným bodom z rokovaní bude aj tento odpredaj,“ priblížil starosta obce Bánov Miloš Rybár.

Obec by v prípade odkúpenia mohla na poschodí zriadiť sociálny byt. Slovenská pošta klientom odkazuje, že o svoje pobočky neprídu. V budovách, ktoré predáva, zostane pošta ako nájomník.

Budovy bude ťažké predať

Odborníčka na realitný trh hovorí, že budovy, ktoré pošta ponúka, bude veľmi ťažké predať. „Sú naozaj veľmi staré a vo veľmi zlom technickom stave. Ani ten mesačný nájom, ktorý pošta ponúka, nebude zodpovedať tomu, koľko peňazí vlastne bude stáť či už kúpa alebo prerábanie takej nehnuteľnosti,“ vysvetlila odborníčka realitného trhu z Bond Reality Daniela Rážová.

Pošta plánuje platiť za nájom veľmi nízke sumy. V spomínanom Bánove napríklad za prvých päť rokov zaplatí symbolické euro ročne. „A ďalších päť rokov bude platiť približne 140 eur mesačne za tento nájom,“ uviedol Guzi.

„Technický stav bude treba dať do poriadku alebo bude treba tie nehnuteľnosti cenovo zreálniť. To ale znamená, že bude treba naozaj možno ísť pod cenu,“ dodala Rážová. Pošta predáva desiatky svojich nehnuteľností. Väčšina z nich je v menších obciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko