Na hlavný obsah

Ukrajinské alebo rusínske? Múzeum vo Svidníku nesie svoj názov už 60 rokov, vznikla petícia za jeho zmenu

Petíciu podporuje aj Rusínska obroda na Slovensku.

Ukrajinské alebo rusínske? Múzeum vo Svidníku nesie svoj názov už 60 rokov, vznikla petícia za jeho zmenu
Muž podpisujúci petíciu za premenovanie múzea vo Svidníku. Foto: RTVS

Petíciou bojujú za zmenu názvu. Z Múzea ukrajinskej kultúry chcú vo Svidníku Múzeum rusínskej kultúry. Najmä pre exponáty, ktoré tam vystavujú. Podľa iniciátorov patria Rusínom, nie Ukrajincom. Múzeum je v meste už 60 rokov.

Petíciu za zmenu názvu podporuje aj Rusínska obroda na Slovensku. „Rusínska obroda na Slovensku, ako aj partnerské Rusínske organizácie otázku premenovania múzea či pravdivé pomenovanie rusínskych exponátov v Múzeu ukrajinskej kultúry riešia neúspešne už desiatky rokov,“ upovedomil predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš.

Spornému premenovaniu múzea vo Svidníka sa v Správach RTVS z regiónov venovala Redaktorka Lucia Benetínová:

„Preto sa vôbec nečudujeme, že vznikla takáto občianska iniciatíva, ktorá požaduje napraviť, podľa nášho názoru, protiprávny stav v rámci Slovenského národného múzea,“ dodal. Ústredná rada Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky (ÚR ZRUSR) však s premenovaním múzea nesúhlasí.

„Mňa veľmi mrzí, že už viac ako 30 rokov pokračuje rozbíjanie tejto kedysi jednotnej národnostnej menšiny stovky rokov. V roku 91 sa to umelo administratívne rozdelilo na dve národnostné skupiny a boj o jednotlivé inštitúcie, školy pokračuje naďalej,“ ozrejmil predseda ÚR ZRUSR Pavol Bogdan.

Na základe posledného sčítania obyvateľstva z roku 2021 sa v okrese Svidník hlási k rusínskej národnosti takmer 8-tisíc obyvateľov, kým k ukrajinskej národnosti len 300.

„Dokonca v niektorých obciach, z ktorých exponáty nájdeme v Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku, sa k ukrajinskej národnosti neprihlásil nikto a naopak, k rusínskej národnosti značná časť obce,“ uviedol Martin Karaš.

O stanovisko sme požiadali aj ministerstvo kultúry, pod ktoré múzeum spadá. V písomnom stanovisku nás informovalo, že sa situáciou o zmene názvu múzea zaoberá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny