Na hlavný obsah

Inauguráciu sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, môžu pokračovať aj po uvedení P. Pellegriniho do paláca

Opatrenia reagujú na atentát na premiéra.

Inauguráciu sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, môžu pokračovať aj po uvedení P. Pellegriniho do paláca
Ilustračná snímka Námestia Ľudovíta Štúra. Foto: TASR/Martin Baumann

Inauguráciu novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho v Bratislave sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Tie sa na Slovensku sprísnili presne pred mesiacom po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) nevylúčil, že budú pokračovať aj po uvedení nového prezidenta do paláca.

„Chcem ubezpečiť všetkých, že policajný zbor spolu so spravodajskými službami robia všetko pre to, aby bola zabezpečená ochrana a bezpečnosť ústavných činiteľov, poslancov, aj médií, že spolu s úradom na ochranu ústavných činiteľov, krajskými riaditeľstvami policajného zboru sme posilnili ochranu všetkých rizikových skupín,“ uviedol v máji Šutaj Eštok.

Bezpečnostným opatreniam pri inaugurácii Petra Pellegriniho sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Timotej Pisch:

Do terénu nasadili o 30 percent viac policajtov ako predtým. Bezpečnostné opatrenia vrcholia v deň inaugurácie.

„Samozrejme my, spolu s kanceláriou pána prezidenta, chystáme tie bezpečnostné opatrenia tak, aby tu nebola ani najmenšia šanca, že by sa niečo podobné, ako sme boli svedkami v Handlovej, mohlo udiať,“ povedal minister vnútra.

„Aj vzhľadom na zvýšenú bezpečnostnú hrozbu alebo zvýšené riziko, môže prísť k nasadeniu pancierových vozidiel, ktoré sú naozaj bezpečné, odolné voči strelným zbraniam,“ priblížil expert na bezpečnosť podujatí Martin Královič.

Lex atentát a iné podujatia

V súvislosti s atentátom na premiéra a situáciou v spoločnosti vláda pripravila balík opatrení a zákonov pod názvom Lex atentát. Po zmene zákona budú mať právo na ochranku aj všetci predsedovia parlamentných strán, teda aj opozičných. Lex atentát tiež prideľuje doživotnú rentu a ochranku dlhoročným predsedom vlády a parlamentu.

„Ktorí majú skončené aspoň dve úplné funkčné obdobia, aby vlastne táto bezpečnosť spolu s náležitosťami platu poslanca mohli používať do konca svojho života,“ uviedol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Minister vnútra nevylúčil, že sprísnené bezpečnostné opatrenia budú pokračovať aj počas leta. Polícia a tajné služby už zaznamenali ďalšie možné hrozby.

„Zachytili sme aj správu o možnom incidente alebo o útoku plánovanom na podujatie, ktoré sa chystá v Bratislave 20. júla, a to je Dúhový pride. Tam budeme rovnako, bez ohľadu na to, o aké podujatie ide, zabezpečovať ostrahu,“ informoval šéf rezortu vnútra.

Sprísnené bezpečnostné opatrenia sa budú týkať aj výjazdových rokovaní vlády. Kabinet zasadne najbližšiu stredu v Rimavskej Sobote.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko