Na hlavný obsah

Na výpočet starobného dôchodku už netreba čakať. Overiť si ho môžete na webe Sociálnej poisťovne

Sociálna poisťovňa predpokladá, že o novú službu bude záujem.

Na výpočet starobného dôchodku už netreba čakať. Overiť si ho môžete na webe Sociálnej poisťovne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na výpočet starobného dôchodku už nemusíme čakať. Z pohodlia domova si ho môžeme overiť v elektronickom účte na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Súčasťou novej funkcionality je aj prehľad doterajšieho dôchodkového poistenia.

Už žiadne 60-dňové čakanie na informáciu o obdobiach dôchodkového poistenia, či pri priehradke v Sociálnej poisťovni, na overenie výšky starobného dôchodku. Stačí si na webovej stránke Sociálnej poisťovne aktualizovať elektronický účet poistenca.

„Pokiaľ sa klient prihlási do svojho elektronického účtu poistenca a prejde do časti dôchodkové poistenie, v sekcii príprava na dôchodok získa alebo má k dispozícii kompletné údaje o celom priebehu jeho aktívneho života, o ktorých Sociálna poisťovňa vie a eviduje ich,“ vysvetlil riaditeľ sekcie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Martin Hloušek.

Redaktorka Monika Maťová sa pre Správy RTVS pýtala občanov v uliciach, čo si o tomto novom systéme myslia:

„Je veľmi dôležité, aby ľudia vedeli odhadnúť, aký finančný komfort v starobe ich čaká a následne sa rozhodnúť, či budú ďalej pracovať alebo pôjdu na dôchodok s tou dávkou, ktorú majú vymeranú,“ uviedol vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Informácie o dôchodkovom poistení si v digitálnej podobe nájdu ľudia od 39 rokov. „Sociálna poisťovňa už kompletne zdigitalizovala takmer šesť miliónov dokumentov, ktoré doposiaľ evidovala iba v papierovej forme,“ priblížil Martin Hloušek.

„Zatiaľ túto novinku zavádzame len pre starobné dôchodky, ale postupne ju chceme rozšíriť aj o ďalšie druhy dôchodkov. Budeme pokračovať niekoľko týždňov alebo mesiacov s predčasným dôchodkom,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Sociálna poisťovňa predpokladá, že o novú službu bude záujem. Minulý rok napríklad odišlo do dôchodku 53-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika