Na hlavný obsah

Súkromná škola v Lučenci, ktorú vlani zrušili, by mala od septembra znova fungovať

Dôvodom zrušenia malo byť marenie výkonu inšpektorov.

Súkromná škola v Lučenci, ktorú vlani zrušili, by mala od septembra znova fungovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súkromná základná škola v Lučenci, ktorú koncom minulého roka zrušili, bude opäť fungovať. Ministerstvo školstva povolilo jej zaradenie do siete školských zariadení. Brány otvorí v septembri.

Bývalé vedenie rezortu školstva zrušilo školu vlani k prvému novembru. Dôvodom bolo údajné marenie výkonu školskej inšpekcie. Škola obvinenia popiera. Súčasný minister Tomáš Drucker (Hlas-SD) ani napriek snahe zriaďovateľa toto rozhodnutie nezmenil. Najnovšie však ministerstvo žiadosť školy schválilo.

„Vydalo sa rozhodnutie o podmienečnom zaradení s tým, že bude vykonateľné až keď zriaďovateľ predloží doklad o zabezpečení priestorov,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Mičeková.

Budúcnosti súkromnej školy v Lučenci sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Radovan Kondrlík:

„Nejakým spôsobom sme dokázali zvrátiť situáciu. Pán minister nás začal vnímať a nakoniec nám vyšiel v ústrety. Máme zaradenú novú školu od 1. septembra,“ uviedol zriaďovateľ Súkromnej ZŠ v Lučenci Branislav Becher

Ministerstvo hovorí o podmienečnom zaradení preto, že budova školy bola nedávno v dražbe a získal ju nový majiteľ. „Došlo k zmene vlastníckych vzťahov, ktoré nás oprávňujú používať túto budovu ďalej,“ dodal Becher.

Nové pôsobisko si muselo nájsť 150 žiakov

Zrušenie prevádzky uprostred školského roka spôsobilo nepríjemnosti pedagógom. „Bolo to zvláštne obdobie pre nás. Nikto sme na to neboli vopred pripravení, ale tým, že sme zostali ako kolegovia pokope a navzájom sme sa podporovali, tak sa to dalo zvládnuť,“ vysvetlila riaditeľka Súkromnej ZŠ v Lučenci Mária Pálešová.

Po skončení činnosti školy si muselo nájsť nové pôsobisko takmer 150 žiakov. Viacerí rodičia ich chcú prihlásiť na pôvodné miesto.

Vedenie súkromnej základnej školy nevie odhadnúť koľko žiakov ju bude navštevovať od prvého septembra. Naplnenie pôvodného stavu očakáva o dva až tri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny