Na hlavný obsah

V minulosti bol jedným z najlepších hotelov v Nitre. Súčasný internát pre vysokoškolákov čaká modernizácia

Rekonštruovať ho bude univerzita z peňazí z plánu obnovy.

V minulosti bol jedným z najlepších hotelov v Nitre. Súčasný internát pre vysokoškolákov čaká modernizácia
Vysokoškolský internát čaká rekonštrukcia. Foto: RTVS

Kedysi to bol jeden z najlepších hotelov v Nitre, teraz slúži ako internát pre vysokoškolákov. Hoci je majetkom Univerzity Konštantína Filozofa 22 rokov, s jeho modernizáciou začína až teraz. V osemposchodovej budove zlepší komfort a zvýši energetickú úsporu celého objektu.

Izby Študentského domova Nitra si pamätajú časy, keď boli súčasťou jedného z najlepších hotelov v meste. Univerzita Konštantína Filozofa ho kúpila v roku 2002, vyše 400 nových lôžok jej vtedy prišlo vhod. Tapety z 80. rokov minulého storočia a pôvodná vaňa v kúpeľni tam zostali doteraz.

„Mali sme tam bazén, saunu, všetko sa servírovalo zo striebra. To je nádherná spomienka,“ zaspomínal si bývalý zamestnanec Interhotela v Nitre.

„Vtedy nám veľmi pomohol bývalý pán prezident Schuster, ktorý tiež zapojil do toho ministerstvo. Výsledkom bolo, že univerzita dostala dotáciu z ministerstva školstva na kúpu tohto internátu,“ uviedol riaditeľ internátov UKF a bývalý predseda študentskej rady Peter Hrobár.

Rekonštrukcii internátu pre vysokoškolákov v Nitre sa v Správach RTVS z regiónov venoval Miroslav Lyko:

Modernizovať ho bude univerzita až teraz za takmer tri milióny eur z plánu obnovy. Zamestnanci internátu už v týchto dňoch vypratávajú z izieb nábytok.

Nové ubytovanie budúci rok

Rekonštrukciu internátu začne stavebná firma 9. júla. Študenti sa doň opäť vrátia v septembri 2025. Budúci akademický rok im miesta na ubytovanie poskytne Slovenská poľnohospodárska univerzita.

„Tešíme sa, že sme sa konečne dopracovali k tomu, že sa to tu mení. Kúpeľne boli hrozné. Tie vane už teraz nie sú štandardom, pre nás je jednoduchšie, keď to bude sprchový kút,“ vyhlásila vedúca Študentského domova v Nitre Gabriela Svocáková.

Obnovu jedného zo svojich najväčších internátov ukončila pred polrokom Slovenská poľnohospodárska univerzita. „Cieľom bolo zníženie energetickej náročnosti objektov a zvýšenie kvality bývania študentov,“ povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Renáta Chosraviová.

Univerzita tak predpokladá, že v porovnaní s minulosťou ušetrí na vykurovaní 56 percent doterajších nákladov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny