Na hlavný obsah

Viac ako polovica Slovákov si myslí, že za atentát na R. Fica môže správanie opozície, ukazuje prieskum

Téme sme sa venovali v relácii Overovňa.

Viac ako polovica Slovákov si myslí, že za atentát na R. Fica môže správanie opozície, ukazuje prieskum
Na snímke premiér Robert Fico. Foto: RTVS

V stredu (5. 6.) podvečer sa premiér Robert Fico prvýkrát od atentátu v Handlovej prihovoril občanom Slovenska. Pochválil zdravotnícky tím lekárov v Banskej Bystrici, odpustil strelcovi a slová kritiky adresoval najmä opozícií a médiám.

Aj podľa nedávneho prieskumu agentúry SANEP pre televíziu TA3 viac ako 60 percent ľudí si myslí, že k spáchaniu atentátu najviac prispelo správanie a spôsob vyjadrovania opozičných predstaviteľov. Zhruba až 55 percent ľudí za dôvod považuje aj protivládne protesty a mainstreamové médiá.

Tieto dáta však majú svoje úskalia. V relácii Rádia Slovensko Overovňa s technologickým novinárom Martinom Hodásom, sme zisťovali aké.

„Viacerí koaliční politici tieto dáta chybne prezentovali ako potvrdenie toho, že za radikalizáciu strelca mohla opozícia a médiá. Vnímajú to ako potvrdenie vlastného naratívu, ktorý začali pretláčať ihneď po tejto udalosti,“ uviedol Hodás.

Prieskum verejnej mienky si však nemôžeme zamieňať s faktami. Prieskum nám hovorí len to, čo si ľudia práve myslia. To však neznamená, že to musí byť nevyhnutne pravda.

„Ľudia si názor utvárajú na základe verejne dostupných informácií. Keď zoberieme do úvahy fakt, že medzi voličmi má väčšinu stále súčasná vláda a tá svorne tvrdí, že za atentát môže opozícia, médiá a mimovládky, tak je len prirodzené, že tomuto naratívu uverí veľká časť ich voličov,“ skonštatoval novinár.

Tvrdeniam to nepridáva na pravdivosti

Upozornil však, že týmto tvrdeniam to nepridáva na pravdivosti. „Zároveň je otázka aj to, do akej miery je tento prieskum presný a či naozaj verne zachytáva názory slovenskej spoločnosti,“ upozornil Hodás.

Spomínaná agentúra SANEP totiž u nás nie je členom asociácie výskumných agentúr a veľké médiá sa jej prieskumom skôr vyhýbajú. „Pri tomto prieskume nebola jasne odkomunikovaná jeho metodika a navyše, vlastníka agentúry sa týkajú viaceré kontroverzné aktivity v Českej republike,“ dodal.

Podľa novinára to neznamená, že prezentované čísla nemôžu byť správne, no tieto informácie im nepridávajú na hodnovernosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko