Na hlavný obsah

Horúčavy a slnečné žiarenie prinášajú vyššie riziko kožných ochorení najmä u detí, varujú odborníci

Viac prípadov kožných reakcií spôsobuje aj hmyz a peľová sezóna.

Horúčavy a slnečné žiarenie prinášajú vyššie riziko kožných ochorení najmä u detí, varujú odborníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S vysokými teplotami a intenzívnym slnečným žiarením rastie aj počet prípadov kožných ochorení. Lekári aj toto leto varujú pred vznikom dermatitídy alebo kožnej infekcie u detí.

V lete sa šíria kožné ochorenia v detských kolektívoch a na ihriskách. Deti sa dotykom môžu nakaziť vírusom tzv. molusiek. Prejavujú sa ako drobné biele bradavice, ktoré svrbia a sú bolestivé. Časté sú aj bakteriálne infekcie.

„Dieťa môže byť malátne, u niektorých infekčných ochorení môže byť aj mierné zvýšené teploty. Na koži sa objavujú vyrážky, ktoré pribúdajú. Každý deň sa šíria, prípadne nejaké hnisanie,“ informovala primárka oddelenia dermatovenerológie z Polikliniky FRAIS Lucia Michael.

Kožným ochoreniam spôsobených slnkom sa v Správach RTVS venovala Andrea Šeligová:

Viac prípadov kožných reakcií spôsobuje aj hmyz a peľová sezóna. „Po poštípaní kliešťom, borelióza lymská, ktorej teraz vidíme skutočne viacej ako v zime. No a povedzme aj s tými alergénmi, kvitnúce trávy, čo môže zhoršovať alergické kožné choroby, napríklad atopickú dermatitídu,“ uviedol prednosta Detskej dermatovenerologickej kliniky LF UK a NÚDCH Dušan Buchvald.

Slnko je nebezpečné, ale môže aj pomôcť

Priame slnečné žiarenie dokáže pomôcť pri liečbe kožných ekzémov, pretože ich vysušuje. Zároveň vie byť aj veľmi nebezpečné.

„Som psoriatička, roky som chodila na slnko, lebo doktori povedali, že slnko je náš lekár. Dospela som do takého stavu, že mám alergiu na slnko. Potom sú tie vyrážky nepríjemné. Keď máte už alergiu, tak sa vám tie malinké pupienky začnú spájať do veľkých útvarov. Tým pádom ste na slnku skončili,“ vyhlásila prezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov SR Ľubica Bergmanová.

„Malé deti by vôbec nemali byť cielene exponované Slnku, tým väčším samozrejme nemôžeme zabrániť, aby sa hrali vonku. Je ale potrebné dbať na to, aby dieťa bolo ošetrené aj nejakým prostriedkom proti ultrafialovému žiareniu,“ pripomenul Buchvald.

Ak sa dieťa alebo aj dospelý na slnku predsa len spália, prvá pomoc je vlažná sprcha a upokojujúce krémy po opaľovaní. Ak sa pri spálení na koži objavia pľuzgiere, treba vyhľadať pomoc lekára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko