Na hlavný obsah

Kalamitu na horskom priechode budú odstraňovať týždne: Pripravte sa na obmedzenia pri Brezne

Búrka, ktorá sa prehnala minulý týždeň Breznom, napáchala škody.

Kalamitu na horskom priechode budú odstraňovať týždne: Pripravte sa na obmedzenia pri Brezne
Kalamitu na horskom priechode budú odstraňovať týždne. Foto: STVR

Kalamitu a tisícky kubíkov dreva na horskom priechode Vagnár budú spracovávať týždne. Úsek bol neprejazdný niekoľko hodín pre popadané stromy. Silná búrka s krúpami, ktorá sa prehnala minulý týždeň Breznom, napáchala značné škody.

Búrka v Brezne zasiahla aj horský priechod Vagnár. „Časť Zadné Halny – Mýto pod Ďumbierom po náhlej kalamite je opäť prejazdný. Cestu nepoškodilo, poškodilo iba zvodidlá, popadali mnohé stromy,“ priblížila hovorkyňa Banskobystrickej regionálnej správy ciest Martina Straková.

Následky kalamity na horskom priechode Vagnár stále odstraňujú lesní robotníci a ťažké mechanizmy. Doprava je čiastočne obmedzená.

Na spracovávanie kalamity v Brezne sa bol pre Správy pozrieť redaktor Slovenskej televízie Dominik Veľas:

„Aktuálne regulujeme premávku našimi pracovníkmi. V ľavom pruhu púšťajú striedavo raz z hornej strany autá a raz z dolnej, aby sa netvorili nejaké rozsiahle kolóny,“ uviedol technik Lesov mesta Brezno Martin Kohút.

Premávku regulujú od piatej do štrnástej. Na pár minút uzatvárajú lesníci aj celý úsek. V tom čase spúšťajú stromy na cestu. „Tak sa doprava obmedzuje len na nevyhnutný čas. Takto sme sa dohodli aj s dopravným inšpektorátom. Rešpektujeme, aby bola premávka čo najplynulejšia,“ povedal primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

„Momentálne pílime a vyťahujeme stromy k štátnej ceste. Jedná sa o odstraňovanie popadaných a naklonených stromov, ktoré ohrozujú premávku,“ vysvetlil Martin Kohút.

Kalamitu budú spracovávať týždne

Mestské lesy budú kalamitu spracovávať niekoľko týždňov. „Spadlo tam naozaj obrovské množstvo dreva. Bavíme sa o osem až desať tisícov kubíkov, čo nie je málo na spracovanie. Po spracovaní tohto dreva, tak ako vždy, sa zaradí do procesu predaja,“ dodal Abel.

„Mesiac, možno aj dva mesiace bude treba vyťahovať ďalšiu kalamitu smerom nad tú cestu hore svahom. Takisto ale hrozí nebezpečenstvo, že sa môže niečo odlomiť alebo odtrhnúť, tak bude treba ešte regulovať premávku,“ doplnil Martin Kohút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny