Na hlavný obsah

Lekári majú na žiadosť o príspevok na vznik ambulancií posledné dni. Výzva rezortu sa skončí

Podľa rezortu zdravotníctva lekárov výzva zaujala.

Lekári majú na žiadosť o príspevok na vznik ambulancií posledné dni. Výzva rezortu sa skončí
Ilustračná snímka z ambulancie. Foto: STVR

O peniaze na vznik novej ambulancie môžu pediatri a všeobecní lekári pre dospelých žiadať už iba deväť dní. Ministerstvo zdravotníctva výzvu čoskoro ukončí. Podporiť chce nové ordinácie najmä v tých oblastiach, kde lekári chýbajú.

Finančný príspevok na vytvorenie novej ambulancie využil pred dvoma rokmi doktor Pavol Laurov. Ambulanciu si otvoril v Zlatých Moravciach, v ktorých sa narodil. „Najväčšie náklady má lekár, keď zriaďuje ambulanciu. V tomto ohľade ten príspevok pomáha mladým lekárom,“ uviedol lekár v máji.

Všeobecní lekári pre dospelých a tiež pediatri môžu získať príspevok na otvorenie vlastnej ambulancie najviac do výšky 80-tisíc eur.

Dotáciám na ambulancie sa v reportáži sa s regionálnymi štábmi venoval redaktor Slovenskej televízie Silvester Roštár:

Napríklad, v okrese Malacky, vie štát poskytnúť po 80-tisíc eur piatim lekárom, ktorí by si tam mohli ihneď zriadiť ordináciu pre dospelých. Šesť ambulancií pre deti by mohlo zas vzniknúť v okrese Senec. Tu by dostal každý lekár dotáciu 70-tisíc eur. Výška dotácie závisí od stupňa rizikovosti nedostatku lekárov.

„K 1. 1. 2024 bolo v Košickom kraji neobsadených 45 poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých a 35 lekárskych miest pre deti a dorast,“ informovala hovorkyňa Košického kraja Katarína Strojná.

„V Banskobystrickom kraji chýba 62 lekárov pre dospelých a 28 pediatrov,“ uviedla hovorkyňa Banskobystrického kraja Lenka Štepáneková.

Podľa rezortu zdravotníctva lekárov výzva zaujala a nové ambulancie pre deti, ale tiež pre dospelých pribudnú.

„Ku dnešnému dňu bolo podaných 91 žiadostí, úspešne splnilo podmienky výzvy 64 z nich. U 42 žiadostí už bola podpísaná zmluva a ďalšie sú v procese zazmluvňovania,“ pokračoval hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

Lekári na vidieku chýbajú

Odborníci vidia problém v tom, že aj keď sa otvorí nová ambulancia, vznikne v meste. Lekári však chýbajú najmä na vidieku. Preto volajú po zmenách, napríklad v platbách za výkony od zdravotných poisťovní či v nastavení fungovania lekárskych fakúlt.

Máme 40 percent lekárov nad 65 rokov. Jedna vec je, že systematicky sa nepracovalo na tom, aby sa systém podarilo stabilizovať. Alebo možno je za tým aj tá atraktivita toho celého,“ myslí si riaditeľka Odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková.

„Síce počet obyvateľov klesá v rámci Slovenska, ale klesá aj počet lekárov. My sme opakovane štát vyzývali a poukázali na tento problém. Za 10 rokov nebude mať veľa ľudí svojho lekára,“ dodal predseda Združenia všeobecných lekárov pre dospelých SR Rastislav Zanovit.

Jednou z podmienok pre získanie dotácie je, aby lekári ordináciu otvorili a poskytovali v nej zdravotnú starostlivosť minimálne päť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko