Na hlavný obsah

Levoču postihla veterná smršť. Prírodný živel na cintoríne vyvracal stromy a ničil hroby

Mesto počíta škodu v desaťtisícoch eur. 

Levoču postihla veterná smršť. Prírodný živel na cintoríne vyvracal stromy a ničil hroby
Veterná smršť poničila cintorín v Levoči. Foto: STVR

Aj Levočou sa prehnala intenzívna búrka. Silný vietor a prívalové dažde napáchali škody na miestnom cintoríne. Vyvrátilo tam niekoľko stromov, ktoré poškodili viacero hrobov. Mesto počíta škodu v desaťtisícoch eur. 

Levoču postihla silná veterná smršť s krúpami. “V priebehu 16 hodín padlo 150 mm zrážok, čo je na Levoču niekedy aj mesačný úhrn zrážok. A počas tej búrky sa zvýšil poryv vetra v nárazoch, to dosahovalo okolo 112 až 115 km/hod,“ uviedol primátor Levoče Miroslav Vilikovský.

Škodám, ktoré intenzívna búrka napáchala na levočskom cintoríne sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Prírodný živel na starom cintoríne vyvracal stromy a ničil hroby. “Sme prišli do práce, stromy boli pohádzané, deväť kusov. Dva pomníky sú rozbité,“ opísal pracovník Technických služieb v Levoči Pavol Iľaš.

“Škody, si myslím, že to bude v desiatkach tisíc eur. Pokiaľ budú nejaké požiadavky na náhrady, tak určite budeme žiadať poisťovňu, aby nám tie škody nahradila,“ dodal Vilikovský.

Čistia chodníky

Zamestnanci technických služieb čistia chodníky od popadaných stromov. Počas silnej búrky ich tu spadlo až deväť. “Začali sme odstraňovať škody, stromy poprerezovali tak, aby bol prechod, aby ľudia mohli fungovať,“ uviedol Iľaš.

Levočania na zlý stav stromov na cintoríne v minulosti upozorňovali. Silná búrka napáchala škody aj v areáli levočského gymnázia. Na strechu budovy spadla vyše 100-ročná lipa.

“Dve diery sú v streche. Aj zatekalo dnu. Zatiaľ sme tam provizórne dali fóliu. Potom odvetrávačka, čo je na plyn. No aj fasáda, je trošku poškodená,“ hovorí údržbár z gymnázia v Levoči Peter Rovder.

„Zaujímavé je, že ten vietor a dážď, vyvrátil predovšetkým lipy. Dendrológovia povedali, že tie lipy sú úplne v poriadku, že netreba s nimi nič robiť,“ informoval Vilikovský.

V Levoči budú odstraňovať škody po búrke ešte niekoľko dní. Veria, že sa podobná búrka v meste už nezopakuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko