Na hlavný obsah

Hluk je pre ľudí nebezpečný, v mnohých prípadoch aj smrteľný. Slovensku preto hrozia miliónové sankcie od EÚ

Až 12-tisíc ľudí ročne predčasne umrie pre škodlivé hladiny hluku.

Hluk je pre ľudí nebezpečný, v mnohých prípadoch aj smrteľný. Slovensku preto hrozia miliónové sankcie od EÚ
Štáty musia každých päť rokov mapovať miesta s nadmerným hlukom. Foto: STVR

Štát zanedbáva problematiku hluku. Vo svojej správe to píše Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Podľa neho si zodpovedné orgány – rezort zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva – za posledné tri roky neplnili úlohy dostatočne.

Obe strany reagujú, že pristupujú k problémom zodpovedne. Podľa NKÚ hrozia Slovensku od Európskej únie miliónové sankcie.

Až 12-tisíc ľudí ročne predčasne umrie pre škodlivé hladiny hluku. Zároveň pribudne 48-tisíc prípadov ischemickej choroby srdca.

Problematike hluku sa v Správach venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Európska únia preto zaviedla smernice, podľa ktorých jednotlivé štáty musia každých päť rokov mapovať miesta s nadmerným hlukom. Potom vytvoria akčné plány, ako ho znížiť.

Slovensko už v roku 2020 čelilo žalobe Európskej únie, lebo si tieto povinnosti nestíhalo plniť. Podľa NKÚ problémy pretrvávajú.

„Na Slovensku je aktuálne okolo desať významných subjektov, ktoré tvoria alebo sa zaoberajú monitorovaním hluku – Železničná spoločnosť Slovensko, spomeniem Slovenskú správu ciest, Národnú diaľničnú spoločnosť, ale Úrad verejného zdravotníctva mal práve vyžadovať plnenie tých povinností,“ hovorí podpredseda NKÚ SR Jaroslav Ivančo.

Zber a zverejňovanie dát

Úrad verejného zdravotníctva reagoval, že sa vždy zaoberal podnetmi, ktoré súviseli s hlukom pri stavbách, a keď to bolo nutné, ukladal pokuty. Dodal, že na zbere a zverejňovaní dát bude pracovať.

„Úrad verejného zdravotníctva SR prijal opatrenia, ktorými sa bude snažiť zefektívniť proces komunikácie a vymáhania povinností od povinných osôb zodpovedných za vypracovanie strategických hlukových máp a akčných plánov,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Gestorom problematiky hluku je ministerstvo zdravotníctva. Spolupracuje pri tom s rezortmi dopravy a životného prostredia. NKÚ vyčíta ministerstvu zdravotníctva, že nekoordinovalo spoluprácu rezortov a nekonali sa pravidelné stretnutia.

„Nezaujímalo sa o tému hluku, neukladalo úlohy tak svojmu úradu verejného zdravotníctva, ale ani nekomunikovala so spolugestormi pri tom, aby sa napĺňali napríklad stratégie oblasti ochrany hluku, ale aj v tom, aby sa plnili povinnosti k vzniku tých hlukových máp,“ hovorí Ivančo.

Ministerstvo zdravotníctva chce do konca októbra vytvoriť medzirezortnú skupinu expertov v oblasti hluku. „Jej cieľom bude vypracovať analýzu aktuálneho stavu a návrh na odstránenie nedostatkov v oblasti hluku v životnom prostredí v SR,“ priblížil hovorca rezortu Andrej Wallner. Zmeniť by sa mali aj niektoré právne predpisy a kompetencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko