Na hlavný obsah

Horúčavy trápia aj cestujúcich v autobusoch: Ak je príliš teplo, máte právo obrátiť sa na vodiča

Nie všetky autobusy sú vybavené klimatizáciou.

Horúčavy trápia aj cestujúcich v autobusoch: Ak je príliš teplo, máte právo obrátiť sa na vodiča
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Horúčavy trápia aj cestujúcich v autobusoch – najmä tých starších, kde nie je klimatizácia. Interiér autobusu však musí spĺňať určité teplotné normy.

Nie všetky autobusy sú vybavené klimatizáciou. Ak ju však majú a nie je automatická, vodiči ju nastavujú s rozdielom päť stupňov Celzia oproti vonkajšej teplote.

Zo zákona nevyplýva povinnosť dopravcov púštať v autobusoch klimatizáciu. Všetko to závisí od dohody s objednávateľom, teda vyšším územným celkom alebo mestom.

Klimatizácii vo verejnej doprave sa v relácii Správy :24 venovali Radovan Kondrlík a Martin Do:

„Počas leta musí byť teplota v interiéri vozidla do 25 stupňov Celzia. Ak je vonkajšia teplota plus 30 a viac, nesmie byť teplota vo vozidle oproti teplote vonkajšieho prostredia nižšia o viac než sedem stupňov,“ informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.

„Nemôžem povedať za všetkých kolegov, či a ako zrovna používajú klimatizáciu, ja ju používam furt,“ povedal vodič autobusu Igor Hikker.

„Či ich vodiči zámerne vypínajú za účelom napríklad úspory nafty, sa dá ľahko skontrolovať, pretože riadiace jednotky vozidiel umožňujú odsledovať aj funkčnosť a trvanie takýchto doplnkov výbavy,“ uviedol predseda Inštitútu verejnej dopravy Marek Modranský.

Ak by ste cestovali autobusom, kde bude neprimeraná teplota, obráťte sa na vodiča. Ide totiž o oprávnenú požiadavku cestujúceho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko