Na hlavný obsah

Premnožené potkany v Košiciach: Ľudia sa pre ne boja vynášať smeti

Na niektorých miestach sa nachádza aj niekoľko desiatok hlodavcov.

Premnožené potkany v Košiciach: Ľudia sa pre ne boja vynášať smeti
V Košiciach sú premnožené potkany. Foto: STVR

V Košiciach bojujú s premnoženými potkanmi. Obyvateľov strašia nielen pri kontajneroviskách. Problém majú viaceré sídliská. Asi najvýraznejší je na sídlisku Nad jazerom. Na niektorých miestach sa nachádza aj niekoľko desiatok hlodavcov.

Ľudia sa pre premnožené potkany boja vynášať odpadky. „Keď uvidíte pri kontajneroch dvadsať-tridsať potkanov, tak je to problém,“ hovorí obyvateľ sídliska Nad jazerom.

Potkany strašia obyvateľov najmä v ranných a vo večerných hodinách. Aj nám sa bez problémov podarilo nakrútiť niekoľko z nich.

Premnoženým potkanom v Košiciach sa v Správach venoval redaktor Ondrej Behún:

„Tá situácia je naozaj veľmi vážna. Nazývame ju nielen kritickou, ale je to doslova extrém, ktorý sme my, nielen mestská časť, ale aj obyvatelia, posledných desať rokov nezažili,“ hovorí starostka MČ Sídlisko – Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Mestská časť ide opäť deratizovať a vykonáva aj iné opatrenia, ktoré by mali situáciu zlepšiť. Z kontajnerovísk napríklad odstránila zeleň. Kompetentní apelujú aj na obyvateľov, aby pri kontajneroch nenechávali zvyšky potravy. „Musíme riešiť príčinu, čo spôsobilo túto anomáliu oproti minulým rokom,“ pokračuje starostka.

Celoplošná deratizácia

Mestá majú povinnosť vykonať celoplošnú deratizáciu dvakrát ročne – na jar a na jeseň. Mesto Košice tvrdí, že svoju zákonnú povinnosť si na jar splnilo. No oproti minulým rokom deratizáciu nevykonalo pri viac ako 1 500 kontajneroviskách.

„Takúto deratizáciu pri kontajneroviskách nevykonávajú a priori všetky mestá na Slovensku a bol to určitý nadštandard. V každom prípade, my sme pripravení reagovať na aktuálne potreby deratizácie a na to, ako sa k tomuto postaví, resp. aké požiadavky bude mať Regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ uviedol hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Mestským častiam okrem iného odporučil, aby deratizáciu vykonali aj mimo tej celoplošnej. Tú tento rok vyhlásia v metropole východu o čosi skôr ako po minulé roky.

„Vzhľadom na aktuálnu situáciu bude celoplošná jesenná deratizácia v meste Košice nariadená už v septembri 2024,“ priblížila vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ KE Zuzana Dietzová.

Všetci sa zhodujú v tom, že práve celoplošná deratizácia môže pomôcť. Poctivo sa však do nej musia zapojiť všetci, ktorých sa týka – napríklad mesto, podnikatelia či správcovia bytových domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny