Na hlavný obsah

Prvé stíhačky F-16 ešte len prilietajú, nadšenci v nich však už „lietajú“. Letecké simulátory sú trendy

Niektoré simulátory sa nedajú rozpoznať od reality.

Prvé stíhačky F-16 ešte len prilietajú, nadšenci v nich však už „lietajú“. Letecké simulátory sú trendy
Moderný letecký simulátor. Foto: STVR

Slovenské letectvo získa dve bojové lietadlá, no teoreticky má stovky pilotov. Tí však nelietajú v skutočných stíhačkách. Sedia doma a pred obrazovkou trénujú svoje letecké schopnosti na moderných simulátoroch. Tie sa často len ťažko dajú rozoznať od reality.

Letecké simulátory sa v posledných rokoch posunuli z okrajového žánru až do mainstreamu. Ich popularita narástla natoľko, že dokonca vznikli firmy, ktoré sa zaoberajú vývojom leteckých ovládačov a doplnkov. Tie sa od tých skutočných často nedajú rozoznať.

Leteckým simulátorom stíhačiek F-16 sa v reportáži v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Simulátorom moderných stíhačiek či veteránov prepadlo svetovo tisíce domácich letcov. No stále to nie je ako sedieť v skutočnom kokpite lietadla.

„Tak, najväčší rozdiel bude asi v tom, že tu mám ku všetkému naozaj ďaleko. Keď chcem ovládať nejaké tlačidlá, tak sa tam musím načiahnuť rukou,“ priblížil spoluautor leteckého podcastu Pozri ja už letím Pavel Bayer.

F-16 je jedno z najobľúbenejších lietadiel

Ovládať simulátor lietadla je náročnejšie, než stláčať tlačidlá na klávesnici, no pocit z letu je o to dôveryhodnejší.

„Je to úplne niečo iné, lebo naraz mám tu páku v rukách. Stredné ucho nám vie zahrať ilúziu, že sa nám chvíľu zdá, že sa hýbeme. Veľa ľudí, keď príde tak hovoria, že o ono sa to hýbe, ono sa to nakláňa,“ pokračoval Bayer.

Stovky nadšencov lietajú z pohodlia svojho domova. No niektorí svoje hobby často prenesú aj do reality. Pri dopravných lietadlách sa dá začať aj na simulátoroch. No pri vojenských lietadlách je to už náročnejšie. „Na stíhačku treba armádu. To nepôjde takouto civilnou cestou,“ skonštatoval Bayer.

Medzi najpopulárnejšie lietadlá v simulátoroch patrí práve stíhačka F-16. Dva tieto stroje sa stanú najnovšou súčasťou slovenského letectva. Niektorí hráči sú ochotní minúť veľa peňazí, aby práve ich simulácia, bola čo najbližšia k realite. No sadnúť si do skutočnej stíhačky je oveľa náročnejšie.

„V prvom rade sa tento uchádzač musí stať profesionálnym vojakom. Ak prejde toto zdravotnou prehliadkou. Nasleduje sedem týždňový vojenský výcvik, ktorým keď prejde, tak vlastne stáva sa študentom. Všetky skúsenosti tu nenaberieme na simulátoroch,“ dodal stíhací pilot a študent Technickej univerzity Košice Denis Štefánik.

Okrem výkonného počítača, potrebuje fanúšik lietania veľa trpezlivosti a času. Letový manuál na simulátor stíhačky F-16 má totiž približne 500 strán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko