Na hlavný obsah

Otvorená vojna medzi Izraelom a Libanonom by znamenala katastrofu. Útoku na Bejrút chcú diplomati predísť

Tento scenár by mohol priniesť pre Izrael väčšie hrozby.

Otvorená vojna medzi Izraelom a Libanonom by znamenala katastrofu. Útoku na Bejrút chcú diplomati predísť
Eskalácia konfliktu by znamenala katastrofu. Foto: STVR

Libanon stále čaká na verdikt, ako Izrael odpovie na sobotný (27. 7.) raketový útok na okupovaných Golanských výšinách. Diplomatické rokovania sa aktuálne snažia predísť útoku na hlavné mesto Bejrút. Podľa spolupracovníka STVR na Blízkom východe Mateja Šulca by išlo o moment, kedy by situácia v regióne eskalovala viac. Uviedol to v relácii Aktuálne :24.

Hnutie Hizballáh avizovalo, že na odpoveď Tel Avivu zareaguje „proporcionálne“. Práve takýto sled udalostí, vzájomné odpovedanie oboch strán na útoky, predstavuje nebezpečenstvo.

O aktuálnej situácii na Blízkom východe sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s Matejom Šulcom:

„Ak sa dostaneme do roviny silnejších odpovedí, môže to eskalovať. Môžu sa zapojiť ďalšie proiránske milície, či už v Sýrii, v Iraku, vidíme, že sa mesiace intenzívne zapájajú Húsíovia v Jemene. Práve rozšírenie frontov by mohlo vniesť obavy, či Izrael bude schopný zvládať hrozby z týchto rôznych strán,“ skonštatoval Matej Šulc.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu (28. 7.) pohrozil Izraelu vojenskou intervenciou. Ak by k tomu došlo, predstavovalo by to významnú eskaláciu v regióne. Zatiaľ však ide len o hrozby.

Otvorená vojna by znamenala katastrofu

Otvorená vojna medzi Izraelom a Libanonom by znamenala katastrofu. Do konfliktu by sa totiž nezapojil len Hizballáh, ale aj jeho spojenci. Uviedol to v relácii Aktuálne :24 expert na Blízky východ Attila Kovács.

„Nemohli by to tak nechať ani USA či západní spojenci. Znamenalo by to zvýšenie vojenskej prítomnosti Západu v oblasti východného Stredomoria. Vôbec pre Libanon by to bolo katastrofálne, krajina je vo veľmi ťažkej ekonomickej aj sociálnej situácii, to posledné, čo potrebuje, je vojna,“ skonštatoval Kovács.

Pozrite si celý rozhovor z relácie Aktuálne :24 s expertom na Blízky východ Attilom Kovácsom:

Odborník tvrdí, že sa ťažko odhaduje, ako sa k situácii postaví Izrael. Pripomenul stále prebiehajúcu situáciu v Pásme Gazy, ktorú označil za vojenský úspech, ale strategický neúspech. Ďalšie zlyhanie, tentokrát na severe, si podľa neho Izrael už vláda v Tel Avive nemôže dovoliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet