Na hlavný obsah

Zabúdajú piť a rýchlejšie sa dehydrujú: Seniorov, ktorí žijú osamote, treba v horúčavách kontrolovať 

V nemocnici takto skončila aj 86-ročná pani Ľudmila.

Zabúdajú piť a rýchlejšie sa dehydrujú: Seniorov, ktorí žijú osamote, treba v horúčavách kontrolovať 
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Nenechávajte v horúčavách seniorov žijúcich samostatne bez kontroly, upozorňujú lekári. Podobne ako deti ani seniori často nedodržiavajú pitný režim a rýchlejšie sa dehydrujú. Bez klimatizácií trápia vysoké teploty starších pacientov aj v nemocniciach či domovoch sociálnych služieb.

Búšenie srdca, točenie hlavy, vysoký tep či zvýšený tlak – 86-ročná pani Ľudmila skončila tento týždeň v nemocnici s nedostatkom dôležitých minerálov. Potrebuje infúzie.

„Častejšie k nám chodia minerálové rozvraty, pacienti sú dehydratovaní a pribúdajú kardiaci. Organizmus je náchylnejší, rýchlejšie sa dehydratuje, nepociťujú smäd, ak si nedá pozor na pitný režim, stačí im jeden deň, aby tu skončili,“ priblížila geriatrička Nemocnica s poliklinikou Bojnice Katarína Žovicová.

Vonku je 35 stupňov Celzia a v nemocniciach na oddeleniach bez klimatizácie to nie je oveľa lepšie. Zdravotníci robia, čo sa dá.

„Dávame ventilátory, namontovali sme vertikálne žalúzie na každú izbu, aby sme zabránili slnku, aby nesvietilo priamo. Potrebovali by sme viac tých ventilátorov na izbách, nie v každej izbe sú,“ dodala Žovicová.

Zdravotným rizikám, ktoré hrozia dôchodcom počas horúčav, sa v Správach venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Dohľad je potrebný

V Senior centre v Handlovej využívajú na pobyt vonku dopoludňajší tieň pred budovou. „Majú inú termoreguláciu ako my, pýtajú si svetre aj keď sú tridsiatky,“ vysvetlila inštruktorka sociálnej rehabilitácie Senior centra v Handlovej Veronika Pažáková.

„Darmo hovoria, že už pili, ale treba ich ponúkať. Dohľad je potrebný, či je to senior v našom zariadení alebo senior v domácnosti,“ dodala riaditeľka Senior centra v Handlovej Emília Nyitrayová.

Najrizikovejšou skupinou zostávajú práve seniori, ktorí žijú osamote. V rozhorúčených bytoch bez dostatku tekutín často končia v rukách záchranárov.

Záchranári upozorňujú, že dôležité je síce vetrať, ale v ranných alebo vo večerných hodinách a počas dňa radšej okná zatemniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko