Na hlavný obsah

Odborári chcú po konflikte s ministrom Krajniakom vyraziť do ulíc

Odborári tvrdia, že minister práce znižuje mzdové a sociálne štandardy pracujúcich.

Odborári chcú po konflikte s ministrom Krajniakom vyraziť do ulíc
Foto: TASR

Konanie Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ktorí chcú od 17. septembra v šiestich krajských mestách organizovať protesty, považuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) za mediálne divadlo. Vyjadril sa tak na piatkovej tlačovej konferencii.

Podľa ministra Krajniaka KOZ podceňuje pracujúcich ľudí. „My tu máme najväčšiu ekonomickú krízu od 2. svetovej vojny. Stovky a stovky miliónov máme výpadok na výbere daní a poistného,“ podotkol Krajniak s tým, že podľa neho si každý človek na Slovensku uvedomuje, že nežije v normálnej ekonomickej dobe. „A napriek tomu sme zvýšili minimálnu mzdu, bolo to tretie najvyššie zvýšenie minimálnej mzdy v histórii Slovenska,“ uviedol minister.

Ja sa stretnem s kýmkoľvek, kto môže napomôcť tomu, aby ľudia mali dôstojnú prácu v dôstojných podmienkach a za dôstojný zárobok,“ uviedol Krajniak. Ako dodal, od začiatku svojho pôsobenia na MPSVR sa stretával aj s KOZ, ale aj s jednotlivými zväzmi, ktoré sú v nich zastúpené.

Považujem za prirodzené, že sa stretnem s kýmkoľvek, kto má záujem sa stretnúť, dávať nejaké návrhy, ktoré môžu zlepšiť postavenie zamestnancov a pracujúcich ľudí na Slovensku,“ dodal Krajniak s tým, že rovnako sa stretáva aj so zástupcami zamestnávateľov.

Minister iniciatívu neočakáva

Treba sa rozprávať, ja som vždy za to, aby sme sa rozprávali, ale ja neviem donútiť druhú stranu, aby sa rozprávala,“ uzavrel minister. Na otázku, či očakáva iniciatívu odborárov o rozhovor, Krajniak odpovedal, že nič neočakáva.

Budúci týždeň máme rokovanie predsedníctva tripartity, na ktoré som, samozrejme, poslal pozvánku aj zástupcom odborov, tam sa rokuje vždy o ďalších zákonoch, ktoré idú do parlamentu,“ uviedol Krajniak s tým, že aj to je miestom pre debaty, príspevky a protinávrhy, ale aj na spory a konštruktívnu diskusiu, z čoho môže vzísť lepšie riešenie.

Odborári združení v Konfederácii odborových zväzov SR plánujú v najbližších troch týždňoch vyjsť do ulíc. Rozhodol o tom v piatok Snem KOZ. Od budúceho týždňa od 17. septembra budú protesty v šiestich krajských mestách, prvý bude na východe Slovenska v Košiciach. Ako dôvod uviedli snahu vlády o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich. Rezort práce podľa nich tiež oslabuje postavenie odborov na Slovensku a podľa KOZ sa sociálny zmier na Slovensku skončil.

Koniec sociálneho zmieru

Z poslednej tripartity, ktorá rokovala o minimálnej mzde na budúci rok, odborári predčasne odišli po tom, ako minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podľa nich jednostranne rokoval o jej výške so zamestnávateľmi. Okrem toho rezort práce avizoval zmenu zákona o tripartite, čo sa odborárom nepozdáva.

Prezident KOZ Marián Magdoško upozornil, že od nástupu vlády boli len dve rokovania tripartity, tiež im prekáža, že o návrhoch sa rokuje narýchlo.

My sme sa nádejali, že sa stav zmení. Začala sa zneužívať situácia a začalo sa výrazne oslabovať postavenie odborov. Tu už nejde o minimálnu mzdu, ale o postavenie sociálneho partnera KOZ ako takého. Už sme ďalej nemohli tolerovať likvidáciu a postavenie odborov a neustály tlak na to, aby sme súhlasili s tým, čo vláda predkladá. Sociálny zmier na Slovensku sa skončil,“ uviedol Magdoško.


 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika