Na hlavný obsah

Počet obetí koronavírusu v Európe bude na jeseň rásť, upozorňuje WHO

Úmrtia budú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pribúdať v Európe v októbri a novembri.

Počet obetí koronavírusu v Európe bude na jeseň rásť, upozorňuje WHO
Denis Zakaria (AS Monaco) a Robert Lewandowski (FC Barcelona) bojujú o loptu.

Napriek nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom je smrtnosť na ochorenie COVID-19 v Európe momentálne stabilná. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ale očakáva, že počet obetí pandémie bude koncom roka stúpať. Podľa agentúry AFP to v pondelok uviedol riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

„Bude to čoraz tvrdšie. V októbri, novembri sa dočkáme vyššej smrtnosti,“ uviedol Kluge.„Ocitli sme sa v období, keď krajiny nechcú počuť tento druh zlých správ,“ uviedol Kluge. Zároveň však tlmočil aj „pozitívnu správu“, že pandémia sa „skôr či neskôr“ zastaví.

Varoval ale pred vierou v to, že koniec pandémie sa bude zhodovať s ukončením stále pokračujúceho vývoja vakcíny. “Samozrejme, že nie,” upozornil s tým, že sa stále nevie, či bude vakcína účinná vo všetkých častiach populácie. Organizácia podľa neho dostáva určité náznaky, že vakcína bude účinná pre niektoré (časti populácie), ale pre iné nie. „Koncom tejto pandémie bude, keď sa s ňou ako komunita naučíme žiť. A to závisí od nás,” konštatoval.

WHO pre Európu zvolala na pondelok a utorok zástupcov všetkých svojich 50 členských štátov, aby diskutovali o reakcii na pandémiu a dohodli sa na stratégii WHO pre najbližších päť rokov.

Z bilancie, ktorú v noci na pondelok (14.9.) zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa, vyplýva, že od začiatku pandémie do pondelňajšieho rána sa koronavírusom nakazilo 28 miliónov 996 407 ľudí. Na následky ochorenia COVID-19 umrelo 923 883 ľudí, vyliečilo sa z neho 19,5 milióna ľudí.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet