Na hlavný obsah

OECD zmiernila odhad prepadu globálnej ekonomiky

Ekonomika sa rýchlo zotavila po uvoľnení opatrení prijatých pre koronavírus.

OECD zmiernila odhad prepadu globálnej ekonomiky
Hokejista William Nylander strieľa gól brankárovi Bostonu Bruins Jeremymu Swaymanovi.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zlepšila prognózu vývoja globálnej ekonomiky v tomto roku. Napriek tomu označila očakávaný pokles za bezprecedentný v modernej histórii a varovala, že neistota a riziká ohrozujúce výhľad zostávajú vysoké.

OECD aktuálne počíta v tomto roku s poklesom globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,5 %, v júni ešte očakávala pád o 6 %. V roku 2021 by sa mala svetová ekonomika oživiť a expandovať o 5 % (júnová prognóza: +5,2 %).

Po kolapse v 1. polroku 2020 sa ekonomika rýchlo zotavila po uvoľnení opatrení prijatých na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19. Vlády, centrálne banky a medzinárodné inštitúcie podľa OECD zareagovali rýchlo a prijali rozsiahle opatrenia na zmiernenie následkov koronakrízy na príjmy a pracovné miesta. Tempo oživovania sa však v lete spomalilo.

Podľa OECD bude pre úspešné zotavenie ekonomík kľúčové obnovenie dôvery, na čo bude potrebné „naučiť sa bezpečne žiť s týmto vírusom“.

Najzasiahnutejšie sektory, ako sú doprava a cestovný ruch, sa ešte plne nezotavili zo striktných reštriktívnych opatrení. Navyše mnohé krajiny bojujú s prudkým nárastom počtu nakazených, čo môže spôsobiť, že vlády zavedú nové reštrikcie.

OECD vo svojej aktualizovanej prognóze očakáva, že ekonomika eurozóny tento rok klesne o 7,9 % a na budúci rok vzrastie o 5,1 %. HDP Spojených štátov by sa mal tento rok znížiť o 3,8 % a v roku 2021 stúpnuť o 4 %. Čínska ekonomika by mala vzrásť o 1,8 % a v roku 2021 o 8 %. V prípade Japonska počíta OECD s poklesom o 5,8 %, respektíve expanziou o 1,5 %, a v prípade Británie s -10,1 %, respektíve +7,6 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika