Na hlavný obsah

Česko obnoví činnosť krízového štábu, Praha zatvorí univerzity

ČR má niekoľko dní po sebe rekordný nárast infikovaných.

Česko obnoví činnosť krízového štábu, Praha zatvorí univerzity
Žena s ochranným rúškom kráča po Karlovom moste v Prahe v piatok 18. septembra 2020. Denný prírastok počtu nových prípadov nakazených koronavírusom v Česku vo štvrtok prvýkrát prekonal hranicu 3000.

Český Ústredný krízový štáb po viac ako troch mesiacoch obnoví svoju činnosť. Pre Deník.cz to v piatok (18.9.) uviedol český premiér Andrej Babiš. Fungovať začne od pondelka 21. septembra.

Krízový štáb pravidelne zasadal na jar počas trvania núdzového stavu. Jeho hlavnou úlohou bolo zaistiť dodávky ochranných pomôcok z Číny, chrániť hranice a dohliadať na dodržiavanie epidemiologických opatrení ministerstva zdravotníctva. Svoju činnosť ukončil 11. júna. Jeho predsedom bol spočiatku epidemiológ Roman Prymula a neskôr minister vnútra Jan Hamáček, ktorý ho bude viesť aj teraz.

„Spolupráca medzi krajmi a ministerstvom zdravotníctva nebola dobrá. Hajtmani preto tlačili na aktiváciu krízového štábu. Stane sa platformou pre komunikáciu medzi jednotlivými rezortmi a krajmi,“ povedal Babiš, ktorý obnovenie ÚKŠ doteraz odmietal, pretože jeho funkciu od augusta vykonávala Rada pre zdravotné riziká.

Univerzity budú vyučovať na diaľku

Pražský primátor Zdeněk Hřib na sociálnej sieti Twitter oznámil, že česká metropola uzatvorí všetky univerzity a zavedie vyučovanie na diaľku. Kedy presne by toto nariadenie malo vstúpiť do platnosti nešpecifikoval.

Primátor pôvodne oznámil, že dištančná výučba bude platiť aj pre všetky stredné školy v Prahe, krátko nato sa však opravil. S nariadením podľa neho nesúhlasia hygienici, naďalej ho však „majú v zálohe“. Doplnil, že on sám podporuje uzatvorenie oboch typov škôl a sa snaží o tom presvedčiť aj hygienikov.

Rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima označil uzavretie pražských vysokých škôl za zlé riešenie. Podľa neho tak „bude zničená jedna mladá generácia“. Vedenie mesta ani hygienici s ním tento návrh nekonzultovali a dozvedel sa o ňom až z primátorovho profilu na Twitteri.

Vedenie Prahy spolu s hygienikmi tento týždeň zaviedlo nosenie rúšok v školách aj počas vyučovania, výnimku má prvý stupeň základných škôl. Ministerstvo zdravotníctva následne toto opatrenie rozšírilo na školy v celej ČR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet