Na hlavný obsah

Ozónová diera nad Antarktídou je najväčšia za ostatné roky

Vedci dúfajú, že by mohla po obmedzení škodlivých látok zmiznúť.

Ozónová diera nad Antarktídou je najväčšia za ostatné roky
Na ilustračnej snímke je osamotený tučniak na Antarktíde. Foto: TASR/AP

Nad Antarktídou sa aktuálne nachádza jedna z najväčších a najhlbších ozónových dier za ostatných pätnásť rokov. Informovali o tom v utorok (6. 10.) vedci európskej služby Copernicus. Diera podľa nich už ale dosiahla maximálnu veľkosť.

„Vývoj a rozsah ozónových dier sa z roka na rok líši. Tohtoročná ozónová diera je podobná tej z roku 2018, ktorá bola tiež pomerne rozsiahla,“ uviedol riaditeľ európskej služby monitorovanie atmosféry Copernicus Vincent-Henri Peuch. „Rozhodne patrí medzi najväčšie za ostatných zhruba pätnásť rokov,“ dodal.

Podľa Peucha aktuálny vývoj nad Antarktídou potvrdzuje dôležitosť tzv. Montrealského protokolu z roku 1987, ktorý zastavil výrobu látok ohrozujúcich ozónovú vrstvu. Išlo najmä o freóny, ktoré sa masovo používali ako nosné plyny v tlakových sprejoch alebo ako chladiace médium v ​​chladničkách.

Ozónová vrstva chráni Zem pred rakovinotvorným ultrafialovým žiarením zo Slnka. Nad Antarktídou sa vytvára každoročne. Vedci ale dúfajú, že by mohla vďaka obmedzeniu škodlivých látok v nadchádzajúcich desaťročiach úplne zmiznúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet