Na hlavný obsah

Minister Korčok povolal vedúceho misie v Minsku na konzultácie

Svojich veľvyslancov stiahlo z Minska viacero štátov EÚ.

Minister Korčok povolal vedúceho misie v Minsku na konzultácie
Ivan Korčok a bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: Twitter

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa rozhodol povolať vedúceho diplomatickej misie SR v bieloruskom Minsku na konzultácie do Bratislavy. Urobil tak ako prejav solidarity s Poľskom a Litvou. Informoval o tom na sociálnej sieti Twitter.

„Kroky bieloruských úradov voči členským štátom EÚ sú neakceptovateľné. Európska únia je jednotná vo svojej podpore bieloruských občanov,“ uviedol Korčok. Slovensko nemá v Bielorusku veľvyslanca odvtedy, čo vtedajší veľvyslanec Jozef Migaš požiadal v máji o uvoľnenie z postu.

Poľsko a Litva stiahli svojich veľvyslancov z Minska začiatkom tohto týždňa. K rovnakému kroku následne pristúpilo i Lotyšsko a Estónsko. Z Bieloruska v utorok (6. 10.) na konzultácie do Berlína odcestoval aj nemecký veľvyslanec .

Litva a Poľsko tak spravili recipročne po tom, ako Minsk stiahol veľvyslancov z Vilniusu a Varšavy v dôsledku sankcií uvalených Európskou úniou. Na únijnom sankčnom zozname sú predstavitelia bieloruského vedenia a silových zložiek, ktorí sa mali podieľať na podvodoch pri nedávnych prezidentských voľbách a porušovaní ľudských práv v krajine.

Bielorusko okrem toho požiadalo Poľsko i Litvu o výrazne zníženie počtu svojich diplomatov. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko obe krajiny opakovane obvinil, že podnecujú protesty, ktoré vypukli v reakcii na výsledky volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet