Na hlavný obsah

Taliansko sprísňuje opatrenia, premiér vylúčil celoštátnu karanténu

Vláda krajiny na Apeninskom polostrove napríklad sprísňuje opatrenia pri konaní osláv.

Taliansko sprísňuje opatrenia, premiér vylúčil celoštátnu karanténu
Na snímke návštevníci s ochrannými rúškami stoja vedľa antického Panteónu v Ríme. Foto: TASR/AP

Taliansko znovu sprísnilo obmedzenia platné kvôli šíreniu koronavírusu, nové pravidlá sa týkajú najmä organizovania osláv a večierkov, ale aj nočného života. Vyplýva to z dekrétu, ktorý po dohode s vedením regiónov v noci na utorok (13. 10.) podpísal premiér Giuseppe Conte. Ten zároveň v pondelok (12. 10.) vylúčil celoštátnu karanténu podobnú tej, ktorá v 60-miliónovej krajine platila na jar.

Nové opatrenia napríklad zakazujú organizovanie osláv v reštauráciách, počet hostí na svadbách obmedzujú na 30 a skracujú prevádzkovú dobu krčiem a barov do polnoci. Od 21.00 h už ľudia v podnikoch budú obslúžení len vtedy, ak budú sedieť pri stoloch.

Vláda tiež ľuďom dôrazne odporučila, aby pri organizovaní osláv v súkromí obmedzili počet účastníkov maximálne na šesť alebo počas nich nosili rúška. Školy nesmú organizovať výlety. Podľa agentúry ANSA majú nové pravidlá platiť najmenej 30 dní. Už od minulého týždňa je v Taliansku povinné nosenie rúšok aj vonku.

Premiér Conte tvrdí, že jeho vláda nedopustí opätovnú celoštátnu karanténu, ktorá krajinu na jar prakticky paralyzovala.

„Uzávery vylučujem, hovorím to po zrelej úvahe. Ak by krivka nakazených rástla, môžeme uvažovať o karanténe niektorých vybraných oblastí.“

Giuseppe Conte, TALIANSKY PREMIÉR

Talianske úrady v pondelok ohlásili viac ako 4 600 nových prípadov nákazy, o deň skôr to bolo vyše 5 000. Krajina ale intenzívne testuje. Pondelková štatistika vychádzala z viac než 85 000 vykonaných PCR testov. Celkovo sa v Taliansku od začiatku epidémie nakazilo takmer 360 000 ľudí, 36 205 z nich zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet