Na hlavný obsah

Čisté nebo nad Antarktídou. Dva vesmírne stroje sa zrejme minuli

Zrážka oboch telies by na obežnú dráhu vypustila množstvo úlomkov.

Vyradený satelit sa v piatok (16. 10.) na obežnej dráhe zrejme minul so zvyškom rakety. S odvolaním na oznámenie americkej spoločnosti LeoLabs, ktorá pohyb satelitov na nízkej obežnej dráhe monitoruje, o tom informoval spravodajský web BBC.

LeoLabs predpovedala kolíziu tretieho stupňa čínskej rakety Čchang-Čeng a nefunkčného navigačného satelitu Parus sovietskej výroby s 20-percentnou pravdepodobnosťou v čase 03.00 h SELČ. V piatok však spoločnosť uviedla, že nezaznamenala nad Antarktídou úlomky, ktoré by pri zrážke vznikli.

Na snímke sovietsky satelit Parus.

Oba stroje vážia dohromady takmer tri tony. Podľa prepočtov LeoLabs sa mali priblížiť do vzdialenosti 25 metrov a menej. Iní experti však predpovedali, že sa objekty minú v oveľa väčšej vzdialenosti. Podľa astrofyzika Moriba Jaha sa objekty mali minúť vo vzdialenosti zhruba 70 metrov. K podobnému záveru dospela aj uznávaná spoločnosť Aerospace Corporation.

Pri rýchlosti 14,66 kilometra za sekundu by pritom akákoľvek kolízia bola katastrofická, pretože by pri nej mohli vzniknúť desaťtisíce úlomkov, ktoré by sa dlho pohybovali vo výške skoro tisíc kilometrov nad zemou.

Astrofyzik Jonathan McDowell na twitteri napísal, že dôsledky zrážky by boli veľmi vážne, pretože úlomky letiacie rýchlosťou takmer 30 000 kilometrov za hodinu môžu ohroziť družice, ale aj vesmírne lode a astronautov.

Posledná veľká kolízia na obežnej dráhe sa stala v roku 2009, keď sa zrazili americký komerčný telekomunikačný satelit Iridium s nefunkčnou ruskou družicou. Pri zrážke vzniklo niekoľko tisíc úlomkov. Tento rok v januári sa k sebe kriticky priblížili nefunkčný astronomický teleskop IRAS a experimentálna družica GGSE-4 patriaca americkému letectvu, nakoniec sa ale nezrazili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet