Na hlavný obsah

Situácia v slovenských nemocniciach je kritická, tvrdí Naď

Pred úplným lockdownom môže Slovensko podľa ministra obrany zachrániť jedine plošné testovanie.

Situácia v slovenských nemocniciach je kritická, tvrdí Naď
Minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: SITA/Martin Medňanský

Vláda postupne uzatvára otázky, čo sa týka plošného testovania a pripravuje všetko pre to, aby sa v piatok (23. 10.) mohla spustiť pilotná fáza na Orave a v Bardejove.

„Plán, ktorý stanovila pandemická komisia pred dvoma týždňami s rapídnym nárastom hospitalizovaných pacientov sa v podstate napĺňa,“ skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a dodal, že ak bude trend nárastu v počte infikovaných pokračovať, v priebehu mesiaca sa počet hospitalizovaných osôb môže zdesaťnásobiť.

Situácia v nemocniciach je kritická

Aktuálne je v súvislosti s koronavírusom hospitalizovaných 844 osôb, nákaza je potvrdená u 680 z nich. Len za utorok (20. 10.) v nemocniciach pribudlo 120 pacientov. Naď predpokladá, že v najbližšom čase zasadne pandemická komisia a ústredný krízový štáb, aby rozhodli o ďalšom postupe a prijímaní ďalších opatrení. Pandemická komisia zasadne v stredu (21. 10.) o 18.00 h a Ústredný krízový štáb sa stretne vo štvrtok (22. 10.) o 8.00 h.

Pred úplným lockdownom môže krajinu podľa ministra obrany zachrániť iba celoplošné testovanie. Otázku desaťdňovej karantény pre tých, ktorí by sa testovania nezúčastnili, vláda intenzívne preberala aj s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a ešte ju neuzavrela. „Akékoľvek rozhodnutie urobíme, urobíme ho v súlade s ústavou,“ vyhlásil Naď.

Vláda hovorila aj o pripravovanej zmene režimu na hraniciach. Od pondelka (26. 10.) po prvej vlne celoplošného testovania bude môcť cez ne prejsť iba ten, kto sa preukáže negatívnym výsledkom testu na koronavírus či už z celoplošného testovania, súkromného laboratória alebo z testu vykonaného v zahraničí. „Predbežne hovoríme o tom, že by mali byť tieto testy platné minimálne na dvojtýždňovej báze,“ avizoval minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko