Na hlavný obsah

Thunbergová povedie klimatickú kampaň online

Už v marci vyzvala aktivistov, aby protesty presunuli do prostredia internetu.

Thunbergová povedie klimatickú kampaň online
Protesty pred Kolumbijskou unicerzitou.

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová v piatok (30. 10.) oznámila, že sa rozhodla pozastaviť svoje pravidelné protesty pred švédskym parlamentom a klimatickú kampaň povedie znova online. Dôvodom je rastúci počet prípadov nákazy koronavírusom vo Švédsku.

Švédsko počas stredy (28. 10.) zaznamenalo 2 820 nových prípadov nákazy, čo je vôbec najviac od začiatku pandémie. „Situácia sa zhoršuje, takže sa vraciam k #ClimateStrikeOnline,“ oznámila Thunbergová na twitteri.

Sedemnásťročná Švédka je hlavnou tvárou globálneho študentského hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť), ktoré chce prinútiť najmä politikov, aby urýchlene a konkrétnymi činmi bojovali proti globálnemu otepľovaniu. Svoje ekologické aktivity začala Thunbergová vlani v lete práve demonštráciami pred švédskym parlamentom v Štokholme. Neskôr sa k nej pripojili desaťtisíce študentov zo Švédska aj ďalších európskych štátov.

V marci, kedy pandémia ochorenia COVID-19 začala naberať na sile, Thunbergová vyzvala aktivistov, aby svoje protestné akcie presunuli na internet. V septembri sa ale opäť vrátila pred švédsky parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet