Na hlavný obsah

Nočný zákaz vychádzania, šport bez divákov, svadby bez hostín. Maďarsko sprísňuje opatrenia

Maďari evidujú prvýkrát viac ako 5 000 nových prípadov.

Nočný zákaz vychádzania, šport bez divákov, svadby bez hostín. Maďarsko sprísňuje opatrenia
Zdravotná sestra v ochrannom odeve sa stará o pacientov s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti počas nočnej zmeny v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarskému zdravotníctvu hrozí pri súčasnom tempe šírenia nákazy koronavírusom preťaženie, preto od polnoci z utorka (10. 11.) na stredu (11. 11.) zavádza maďarská vláda viaceré sprísnené protiepidemiologické opatrenia. Ich súčasťou je aj zákaz vychádzania od 20.00 h do 05.00 h a úplný zákaz zhromažďovania. Oznámil to v pondelok na facebooku maďarský premiér Viktor Orbán.

Kabinet k týmto krokom pristúpil na základe odporúčania operačného štábu, ktorý zasadal v pondelok (9. 11.) ráno. Opatrenia sú podobné, aké prijalo susedné Rakúsko, pretože epidémia v Maďarsku kopíruje priebeh nákazy v Rakúsku s približne týždňovým až dvojtýždňovým oneskorením, dodal Orbán.

Maďarský parlament má v utorok rozhodnúť o predĺžení stavu mimoriadnej situácie o 90 dní, ktorú vláda vyhlásila 3. novembra v rámci svojej právomoci na 15 dní.

Rodinné stretnutia do 10 osôb

Ak zákonodarný zbor tento návrh schváli, potom budú musieť zatvoriť aj reštaurácie, v ktorých bude povolená iba donáška stravy a podnikové stravovanie. Obmedzia aj otváracie hodiny kaderníctiev a menších prevádzok poskytujúcich služby do 19.00 h, hotely budú môcť prijímať iba obchodných cestujúcich a bude platiť všeobecný zákaz podujatí.

Na rodinných a súkromných stretnutiach sa budú môcť zísť najviac desiati ľudia, svadby budú bez svadobnej hostiny a iba s najbližšími príbuznými a na pohreboch sa bude môcť zúčastniť najviac 50 osôb.

Šport bez divákov

Športové podujatia budú usporiadané bez divákov, amatérske športové podujatia budú zakázané, ale individuálne športovanie v exteriéri zostáva povolené.

Zatvoria sa tiež zariadenia, kde sa vykonávajú voľnočasové aktivity, akými sú napríklad telocvične, zoologické záhrady, múzeá či divadlá. Vysokoškolské vzdelávanie bude iba dištančné, pričom internáty sa musia zatvoriť. Otvorené zostanú školy pre deti do 14 rokov a fungovať budú aj materské školy a jasle. Učiteľov budú testovať každý týždeň.

Denný prírastok nákazy v Maďarsku prekročil v pondelok hranicu 5 000 a dosiahol 5 162 potvrdených prípadov. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za posledný deň 55 zväčša starších, chronicky chorých pacientov, informoval operačný štáb na stránke koronavius.gov.hu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet