Na hlavný obsah

V Japonsku majú najviac samovrážd za posledných päť rokov

Smutnú štatistiku ovplyvnila pandémia koronavírusu.

V Japonsku majú najviac samovrážd za posledných päť rokov
Pandémia koronavírusu zasiahla aj Japonsko. Foto: TASR/AP

Počet samovrážd v Japonsku stúpol v októbri už štvrtý mesiac po sebe na najvyššiu úroveň za posledných viac ako päť rokov. Podľa expertov tento trend súvisí s ekonomickými dosahmi epidémie ochorenia COVID-19, pričom najviac zasiahnutou skupinou sú ženy.

Podľa policajných údajov stúpol celkový počet samovrážd v októbri na 2 153. Je to o 300 obetí viac ako v septembri minulého roku a zároveň najvyššie mesačné číslo od mája 2015. V prípade žien sa toto číslo v októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšilo o 82,5 percenta.

Strata práce spojená s ekonomickým prepadom, ktorý spôsobuje šírenie koronavírusu, zasahuje najmä ženy. Dôvodom je fakt, že sú, často stále viac ako muži, zamestnané bez trvalého pracovného úväzku v obchode či službách.

Samovražda je v Japonsku tradičným spôsobom ako sa vyhnúť hanbe alebo strate cti. Mnoho rokov bolo vyhľadanie psychologickej pomoci stigmatizované, kvôli čomu drží Japonsko neveselé prvenstvo krajiny s najvyšším počtom samovrážd v prepočte na 100 000 obyvateľov medzi vyspelými štátmi skupiny G7.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet